Életmód

Kiderült, melyik alkohol rombolja leginkább a szerveinket

A koktélok feketelistára kerültek

Ha nem ihat alkoholt, akkor ne igyon. Ha mégis iszik, legalább vegye figyelembe az orvosok ajánlásait, tanácsolja a gasztroenterológus.

Kiderült, melyik alkohol rombolja leginkább a szerveinket
Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Dibyangshu Sarkar

Az orvos arra figyelmeztetett, hogy a vörösborok nehezebbek az emberi emésztőrendszer számára, mint a fehérborok. A borokat jobb vízzel vagy jéggel hígítani, mert elég sok savat tartalmaznak, ami elvékonyítja a gyomornyálkahártyát. Egy nap ne igyunk egy-két pohár bornál többet – írja a Sports.kz.

A pezsgő még inkább irritáló és roncsolja a gyomornyálkahártyát, mivel szén-dioxidot tartalmaz.

A sör hozzájárul a túlsúlygyarapodáshoz, a férfiaknál pedig női típusú elhízást idéz elő – így hatnak a hormonszerű anyagok ebből az italból.

A vodka összetétele gyorsan elpusztítja a máj és a hasnyálmirigy sejtjeit. Az egészséges emberek néha megengedhetik maguknak, hogy legfeljebb két 50 ml-es vodkát igyanak.

A konyakból még kevesebbet lehet egyszerre inni – legfeljebb 70 ml-t.

Ha alkoholtartalmú italokat iszik, akkor azokat tiszta formában igya, ne koktélok formájában. Az alkohol cukorral való kombinálása és a különböző alkoholfajták keverése nagyon kegyetlen csapás a szervezetre.

Kapcsolódó írásaink