Életmód
Ezeket az ételeket soha nem szabad éhgyomorra fogyasztani
A megfelelő ételek megfelelő időben történő fogyasztása lehet a kulcs
Varsha Sharma táplálkozási szakértő elárulta, mely ételeket érdemes elkerülni éhgyomorra az általános egészség megőrzése érdekében – tájékoztat a Sports.kz.
Citrusfélék
Bár a narancs, a citrom és a grapefruit gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, éhgyomorra nem ezek a legjobb ételek. A citrusfélék irritálhatják a gyomornyálkahártyát, különösen a savas refluxra vagy gyomorhurutra hajlamos embereknél.
A Journal of Clinical Gastroenterology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a magas savtartalmú ételek fokozhatják a gyomorsav-kiválasztást, amely az arra érzékenyeknél irritációhoz és a savas reflux és a gyomorégés tüneteinek súlyosbodásához vezethet. Azok számára, akiknek már vannak gyomorproblémáik, a legjobb, ha reggel kerülik a savas gyümölcsöket.
„Alternatív megoldásként kipróbálhatja az alacsony savtartalmú gyümölcsöket, például az almát vagy a banánt. Ezek kíméletesebbek a gyomor számára, és állandó energiaforrást biztosítanak” – javasolta Sharma.
Fűszeres ételek
Bár a csípős és fűszeres ételek ízletesek és akár egészségesek is lehetnek, éhgyomorra fogyasztva gyomorpanaszokat okoznak. A fűszeres ételek gyomorfájdalmat, irritációt és savas refluxot okozhatnak. A kapszaicin, a chilipaprika csípősségéért felelős vegyület késleltetheti a gyomor kiürülését, azt a folyamatot, amelynek során a részben megemésztett étel és folyadék elhagyja a gyomrot, és a nyombélbe jut, ahol további emésztés és a tápanyagok felszívódása történik.
Jobb, ha a napot kovásztalan, nyugtató hatású ételekkel, például zabpehellyel vagy szelíd gyümölcsökkel készült turmixszal kezdjük, és az erős fűszereket a nap további részében használjuk.
Édes ételek és italok
Az édes finomságok, beleértve a pékárukat, gyümölcsleveket és még a cukros gabonapelyheket is, megemelhetik a vércukorszintet, ha éhgyomorra fogyasztják. „A cukorfelszívódást kiegyensúlyozó egyéb ételek nélkül a vércukorszint megugorhat, majd hirtelen csökkenés következhet, amely fáradt és ingerlékeny érzést hagy maga után” – magyarázta Sharma.
Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a cukros ételek az inzulin gyors felszabadulásához vezethetnek, amely egy kezdeti energialöketet okoz, amelyet jelentős összeomlás követ. Ez a ciklus növelheti az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát idővel, amely potenciálisan hatással lehet a testsúlyra és az általános egészségi állapotra.
Nyers zöldségek
A zöldségek rostokban és alapvető tápanyagokban gazdagok, de a nyers zöldségeket nehéz lehet megemészteni, ha éhgyomorra fogyasztjuk. A nyers zöldségek, például a sárgarépa, a brokkoli és a káposzta magas rost- és cellulóztartalma hasi puffadáshoz, gázok kialakulásához és kellemetlen érzéshez vezethet. A párolt vagy blansírozott zöldségek könnyebben emészthetőek, és megőrzik tápértékük nagy részét.
Kávé
Bár a kávé sokak számára népszerű reggeli ital, nem ez a legjobb választás. A kávéban lévő koffein serkenti a savtermelést, amely irritálhatja a gyomornyálkahártyát, és kellemetlen érzést okozhat, különösen az érzékeny embereknél. Ha kávéra van szüksége, fontolja meg, hogy egészséges reggelivel párosítsa, amely fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz, hogy enyhítse a kávé savasító hatását.
Hideg szénsavas italok
Bár a szóda vagy szénsavas víz fogyasztása reggel frissítőnek tűnhet, emésztési zavarokat okozhat. Az alacsony hőmérséklet tovább gátolhatja az emésztést, növelve a görcsök és kellemetlenségek valószínűségét.