Életmód

Ez az egy hiba elpusztítja az összes vitamint

A legjobb, ha még frissen használjuk fel

Az áfonyát méltán nevezik az egyik leghasznosabb bogyós gyümölcsnek, de fontos, hogy ne feledkezzünk meg a „sebezhető” oldaláról sem – írta az edimdoma.ru.

Ez az egy hiba elpusztítja az összes vitamint
Szeder, áfonya, málna és fekete áfonya
Fotó: AFP/TT News Agency/Janerik Henriksson

Az áfonya nagyon alacsony kalóriatartalmú bogyós gyümölcs: 100 g mindössze 28 kcal-t tartalmaz. Ennél is fontosabb, hogy kevés szénhidrátot és cukrot tartalmaz. Fő része az élelmi rost, így a cukorbetegek és az emésztési zavarokkal küzdők számára az áfonya remek választás. Ezenkívül az áfonya rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Anna Tsukanova táplálkozási szakértő azonban emlékeztetett arra, hogy néha a bogyó elveszítheti minden hasznos tulajdonságát. A „Passion” című kiadvánnyal folytatott beszélgetésben az orvos elmondta, hogy az áfonya nem tolerálja a hőkezelést. A magas hőmérséklet hatására az áfonya elveszíti a flavonoidok több mint felét.

„A hasznos anyagok maximális megőrzése érdekében a bogyókat a már forró vízbe kell tenni és azonnal le kell kapcsolni a tüzet” – mondta a táplálkozási szakember.

De a legjobb megoldás még mindig a friss és fagyasztott bogyók.

Annak érdekében, hogy a maximálisan értékes anyagokhoz jusson, ajánlott a feldolgozatlan áfonya fogyasztása.

Kapcsolódó írásaink