Életmód

Ez a legegészségesebb és a legegészségtelenebb köret

A sokak kedvencét jobb ritkábban enni

Jekatyerina Kasuk gasztroenterológus a Gazeta.Ru-nak elmondta, mely köreteket tartja a leghasznosabbnak, és melyeket jobb ritkábban enni – számol be a Sports.kz.

Ez a legegészségesebb és a legegészségtelenebb köret
Képünk illusztráció
Fotó: TT News Agency via AFP/Janerik Henriksson

A párolt vagy sütőben sült zöldségek egészséges köretet jelentenek, amely bármilyen fehérjeforráshoz jól illik, beleértve a húst, halat vagy hüvelyeseket is – írja a Sports.kz.

„Az ilyen módon főzött zöldségek maximálisan megőrzik a vitaminokat és a rostokat, így segítik az emésztést. Fogyaszthatunk karfiolt, brokkolit, sárgarépát, paprikát, cukkinit – ezek antioxidánsokban, C- és A-vitaminban gazdagok, és főzve még kifejezettebb ízt kapnak” – mondja az orvos.

Egy másik lehetőség egészséges köretként a sült édesburgonya. Ez a tápláló gyökérzöldség béta-karotinban (A-provitamin), C-vitaminban, káliumban és rostban gazdag. A sült édesburgonya jól illik a húsokhoz és a halakhoz.

A gabonafélék (hajdina, quinoa, bulgur) jól kiegészítik a fehérjeételeket, lassan emészthető szénhidrátokban, növényi fehérjében gazdagok, és sok hasznos ásványi anyagot tartalmaznak.

„A gabonafélék nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést, és rostot is tartalmaznak, amely segít normalizálni az emésztést. A hajdina gazdag vasban és magnéziumban, amelyek hasznosak az idegrendszer és a vérképzés számára” – mondja a szakértő.

A sokak számára ismerős krumplipüré vajjal és tejjel nem a legjobb köret.

„Önmagában a burgonyapüré nem nevezhető károsnak, azonban általában meglehetősen magas a kalóriatartalma, és sokkal kevesebb hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a zöldséges köretek más változatai. Ugyanez mondható el a sült krumpliról is, ugyanis a főzés során sok olajat használnak fel. A sült ételek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Nem kell teljesen lemondani a burgonyáról mint köretről, de jobb, ha sütőben sütjük, vagy főzzük annak érdekében, hogy megőrizzük jótékony tulajdonságait, és elkerüljük a felesleges telített zsírokat” – teszi hozzá az orvos.

A fehér fényezett rizs egy másik népszerű köret, amely nem túl egészséges. A feldolgozott rizs szinte egyáltalán nem tartalmaz olyan rostokat és vitaminokat, amelyek a barna rizsben vannak, és gyorsan megemeli a vércukorszintet is.

„Ugyanez elmondható a fehér lisztből készült tésztákról is. Ha valaki szereti a tésztát és a rizst, akkor a teljes kiőrlésű és minimálisan feldolgozott változatokat jó előnyben részesíteni” – zárta Kasuk.

Kapcsolódó írásaink