Életmód

Veszélyes lehet újramelegíteni a rizst

A szakértők összefoglalták, mire érdemes figyelni

Az utóbbi időben központi kérdéssé vált, hogy vajon mennyire veszélyes a főtt rizs újramelegíteni. A szakértők a lehetséges veszélyekre figyelmeztetnek – írja a Life.

Veszélyes lehet újramelegíteni a rizst
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Joel Saget

Az utóbbi időben a TikTokon ismét felkapták, hogy a maradék rizst (és tésztát) veszélyes tárolni és újramelegíteni, mert mérgezést okozhat. Az úgynevezett sültrizs-szindróma, ami igazából nem csak a főtt rizs újramelegítésekor alakulhat ki, hanem bármilyen keményítőtartalmú élemiszernél, egy valódi jelenség, de nézzük, hogy mennyire gyakori az előfordulása és mennyire kell félnünk tőle.

Miért okoz mérgezést a főtt rizs újramelegítése?

A sültrizs-szindróma néven ismert jelenség hivatalos neve a Bacillus cereus baktérium okozta ételmérgezés. Ez a mikroorganizmus a környezetben spóra formájában fordul elő, és leggyakrabban keményítőtartalmú élelmiszerekben – például rizsben és tésztákban – található meg. Bár a spórák általában ártalmatlanok, ha az ételt nem megfelelően hűtik le vagy tárolják, a baktérium kicsírázhat és méreganyagokat termelhet, amelyek ételmérgezést okozhatnak. Dr. Ellen Shumaker élelmiszer-biztonsági szakértő szerint a probléma akkor fordul elő, ha a főtt rizst vagy tésztát túl hosszú ideig hagyják szobahőmérsékleten állni, mivel a Bacillus cereus spórái ezen a hőfokon szaporodnak.

A baktériumok által termelt toxinok pedig komoly megbetegedést okozhatnak, különösen akkor, ha ezeket az ételeket újramelegítve fogyasztják el. Dr. Donald Schaffner élelmiszertudományi professzor szerint a főtt ételek tárolásának a legbiztonságosabb módja, ha a főtt ételeket azonnal lehűtik – például alacsony falú edényekben –, így a baktériumok szaporodása minimalizálható.

A főtt rizs újramelegítése nem okoz problémát, ha miután megfőztük, kihűtjük és azonnal hűtőbe tesszük.

Meddig biztonságos a főtt ételt tárolni?

A szakértők szerint a főtt rizst és más keményítőtartalmú ételeket legfeljebb két órán át hagyhatjuk szobahőmérsékleten. Ezt követően az ételeket hűtőbe kell helyezni, hogy a baktériumok szaporodását megakadályozzuk. Az ételek újramelegítése ugyanis önmagában nem mindig elég a baktériumok által termelt méreganyagok semlegesítésére.

Mik a sültrizs-szindróma tünetei?

Az ételmérgezés tünetei, a hányás, hasmenés, hányinger és hasi görcsök általában a toxinnal fertőzött ételek elfogyasztása után 30 perc és 5 óra között jelentkeznek. Bár a tünetek kellemetlenek lehetnek, a legtöbb esetben néhány órán belül vagy egy-két napon belül enyhülnek.

Halálos lehet-e a Bacillus cereus által okozott mérgezés?

Bár a Bacillus cereus által okozott ételmérgezés ritkán halálos, súlyos esetekben előfordulhat. Egy 2008-as brüsszeli eset szerint egy diák öt napig tárolt spagettit fogyasztott el, és később meghalt. Azonban az ilyen súlyos következmények rendkívül ritkák. A legtöbb ember néhány óra múlva jobban érzi magát, különösen ha megfelelően hidratálják magukat.

Kapcsolódó írásaink