Életmód

Ez a legegészségesebb kenyér

Tele van rosttal, szelénnel, E- és B-vitaminnal

A legtöbb vitamin a teljes kiőrlésű kenyérben van, amely búzából vagy rozsból készült, mondta a NEWS.ru-nak Alexander Sozykin biológus, az Állami Pedagógiai Egyetem Természettudományi Karának docense – számol be a Sports.kz.

Ez a legegészségesebb kenyér
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/CHASSENET

A szakértő megjegyezte, hogy magas a szénhidrát-, E- és B-vitamin-, aminosav-, rost-, vas-, magnézium-, szelén- és béta-karotin-tartalma – írja a Sports.kz.

„A legértékesebb kenyér a teljes kiőrlésű kenyér, amely héját teljesen megőrző búza- vagy rozsszemekből készül. Szénhidrátokkal, E- és B-vitaminokkal, aminosavakkal, rosttal, vassal, magnéziummal, szelénnel és béta-karotinokkal gazdagítja az emberi szervezetet” – magyarázta a biológus.

A szakértő pontosította, hogy a legnagyobb mennyiségű tápanyagot az élesztőmentes teljes kiőrlésű gabonatermékek tartalmazzák korpa hozzáadásával. Azt tanácsolta, hogy figyeljünk oda a napraforgómagot, lenmagot, szezámmagot, korpát, fűszereket, aszalt gyümölcsöket vagy dióféléket tartalmazó gabonakenyerekre. Az ilyen adalékanyagok a biológus szerint hasznossá teszik a terméket, és eredeti ízt és illatot adnak neki.

Szozykin figyelmeztetett, hogy a közönséges kenyérben a hasznos anyagok és a rostok gyakorlatilag hiányoznak. Ez annak köszönhető, hogy a hozzá való lisztet hasznos héj nélküli őrölt gabonából készítik. Szerinte egy ilyen termék csak egészséges, nagy fizikai aktivitású fiatalok számára alkalmas. A szakértő elmondta, hogy napi 250-300 grammnál több ilyen kenyér fogyasztása elhízással, magas koleszterinszinttel, valamint szív- és érrendszeri problémák kialakulásával jár.

„A hosszú eltarthatósági idővel rendelkező gyári kenyér nem kívánatos. A gyártója feláldozza a hasznos tulajdonságokat és a természetes összetevőket, hogy meghosszabbítsa a megvalósulási időt. Az ilyen kenyér szükségszerűen tartalmaz tartósítószereket, különösen kálium-propionátot és élelmiszeralkoholt, amelyek nem engedik a penész elszaporodását. A kenyérhéj kétségtelenül ízletesebb, sokak kedvence gyermekkorunk óta, de a morzsa egészségesebb” – zárta Sozykin.

Kapcsolódó írásaink