Életmód

Csemegék, amelyek ölni tudnak

A táplálkozás területén végzett kutatások növekedése gyakran vezet a szakértők véleményének megváltozásához

A táplálkozás területén végzett kutatások növekedése gyakran vezet a szakértők véleményének megváltozásához mind a mindennapi élelmiszerek, mind pedig egyes ínyencségek hasznosságát illetően. A csirkebőr, a marhaagy, sőt a tejhab is a viták epicentrumába került a legújabb tételek között – mondta Veronika Gusakova táplálkozási szakértő a Life.ru-nak – írja a Sports.kz.

Csemegék, amelyek ölni tudnak
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Pierre Louis Viel

A szakértő szerint a marha agyvelő valóban gazdag tápanyag- és vitaminforrás. Azonban nem érdemes rendszeresen fogyasztani egy ilyen csemegét, mivel túl sok koleszterint és telített zsírokat tartalmaz. Ezek felesleges plakkok kialakulásához vezet az erekben, az érelmeszesedés pedig a szívbetegek számára az egyik legveszélyesebb szövődmény, amely gyakran halálhoz vezet – számol be a Sports.kz.

„A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy káros anyagokat, például prionfehérjéket tartalmazhat. Ezek megváltoztatják a fehérjék normális szerkezetét az emberi agyban, ami abnormális fehérjék felhalmozódásához, idegsejtkárosodáshoz és neurodegeneratív betegségekhez vezet. Emiatt néhány ország, például az Egyesült Államok és Kanada, betiltotta a marhahúsból készült agyvelő élelmiszeripari felhasználását” – mondta Gusakova.

A koleszterin másik forrása a csirkehús. Kis mennyiségben fogyasztható, de ha túllépjük az ésszerű határokat, az érelmeszesedéshez is vezet. A bőr nélküli baromfi különösen veszélyes a magas vérnyomásúak és a cukorbetegek számára, akik számára napi 200 milligrammnál több koleszterin fogyasztása veszélyes. Ami a tejhabot illeti, nem minden olyan egyértelmű – jegyezte meg Gusakova.

„A tej és a tejtermékek előnyei bizonyítottak. A laktóz – tejcukor – intolerancia esetén azonban a tejtermékek emésztési zavarokat okoznak. Ha laktózérzékenyek vagyunk, jobb, ha fermentált tejtermékeket használunk kalciumforrásként. Az erjesztett tejtermékekben a laktózt már részben lebontják a bifido- és laktobacilusok” – foglalta össze a táplálkozási szakértő.

Kapcsolódó írásaink