Életmód
A cikória előnyei és ártalmai
A cikória egy évelő növény, amely az olcsó italok alapja

A cikória egy évelő, magas gyógynövény, kék kosaras virágokkal. Először a gyógynövény élelmiszerként való felhasználása Egyiptomban kezdődött, majd Európában kezdett nőni. Az ital az őrölt gyökérből készül.
A cikória előnyei
A cikória sok inulint tartalmaz – hasznos rostot a belek számára. Egy csésze cikória étkezés után segít megbirkózni a gyomor elnehezedésével, és serkenti az emésztést. Hasznos cikóriát inni antibiotikumok szedésekor is, mivel védi a mikroflórát. Az ital jót tesz a bőrnek és a hajnak, amiért a nők nagyra értékelik.
A cikória más hasznos mikroelemekben is gazdag: béta-karotinban, E-vitaminban, folsavban, tiaminban és riboflavinban. Ezek az anyagok jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre és az immunrendszerre, javítják a figyelmet és az anyagcserét.
A cikóriát gyakran használják a kávé helyettesítésére. Az italok hasonló ízűek, de a cikória nem növeli a vérnyomást, nem károsítja a terhes és szoptató nőket. Ugyanakkor a cikória ugyanolyan jól élénkít, és javítja a hangulatot, és olcsóbb is. Az ilyen italt a gyerekek is ihatják.
A cikóriát nem szabad inni húgykőgyulladás, visszér, aranyér fennállása esetén. A cikória meglehetősen erős allergén, ezért allergiásoknak nem szabad inniuk. Az ital különösen veszélyes azok számára, akik allergiásak a citrusfélékre. Egy egészséges embernek nem árt a cikória.
Hogyan kell helyesen főzni a cikóriát?
Az orvosok a cikória fogyasztását étkezés után vagy lefekvés előtt ajánlják. Tompítja az éhségérzetet, és elősegíti a nyugodt alvást. Az ital elkészítéséhez öntsön 150 milliliter forró vizet eyg teáskanál cikóriaporra vagy cikóriapasztára. Ha kívánja, adhat az italhoz cukrot, tejet, fagylaltot, sűrített tejet, tejszínt is.