Életmód

A gabonadiéta csökkenti a rák kialakulásának kockázatát?

Tudósok rántották le a leplet a legendáról

Orosz tudósok egereken bizonyították a magas antocianin-tartalmú növényi pigmentet tartalmazó búzán alapuló gabonaétel daganatellenes hatását. Erről október 14-én, hétfőn számolt be az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Kirendeltségének hivatalos kiadványa, a Tudomány Szibériában – írta a Vm.ru.

A gabonadiéta csökkenti a rák kialakulásának kockázatát?
A gabonafélékre szükség van a napi étrendben (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Horváth Péter Gyula

A kutatók az antociánban gazdag búzát tartalmazó étrend hatását vizsgálták egereken: a négy csoportból háromnak daganatos sejteket adtak, egy csoportot a citológiai intézetben készített, antocián-tartalmú búzaszemekkel etettek, a többiek pedig közönséges gabonaszemeket kaptak.

„Az áttétes egerek aránya alacsonyabb volt abban a mintában, ahol az állatok magasabb antocián-tartalmú gabonát fogyasztottak. Az elsődleges fókuszban a proliferatív aktivitás (a sejtosztódás mértéke és sebessége) csökkenését mutatták ki. A tumorok tömege is sokkal kisebb volt azokban a csoportokban, amelyek a laboratóriumi gabonatáplálékot kapták” – írja a kiadvány.

Az orosz tudósok által kifejlesztett, rák elleni vakcina szenzációvá vált a tudomány világában. Az emberi kísérletekre már 2025-ben sor kerülhet. A Vecsernyaja Moszkva Gintsburg akadémikussal beszélgetett, aki az N. F. Gamalejáról elnevezett tudományos központot vezeti.

A rákos áttétképződés megelőzésére szolgáló gyógyszert a SibGMU szakemberei egy kutatócsoport keretében hozták létre. A tanulmány szerzői azt állítják, hogy a kifejlesztett vegyület képes megakadályozni az áttétek megjelenését az elsődleges daganat eltávolítása után.

Kapcsolódó írásaink