Életmód

Ezek az élelmiszerek javítják az emésztést

Meglepő fűszer áll a lista első helyén

A gasztroenterológus, hepatológus Szergej Vyalov elmagyarázta, milyen ételeket kell bevezetni az étrendbe az emésztés javítása és a gázképződés csökkentése érdekében – számol be a Sports.kz.

Ezek az élelmiszerek javítják az emésztést
A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású és segíti az emésztés javítását is
Fotó: AFP/NurPhoto/CFoto

A lista első helyén a gyömbér áll, amely nem csak gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Más előnyei is vannak. „Ez a növényi termék gyakorlatilag nem emésztődik meg, hanem eljut a bélbe, ahol kifejti hasznos hatását. A gyömbér segít az emésztés javításában, ellazítja a bélizmokat, helyreállítja annak perisztaltikáját” – magyarázta Szergej Vyalov.

A második helyen a kakukkfű áll, amely segít „serkenteni az emésztőnedvek kiválasztását”. „A kakukkfű ételekhez való hozzáadásával csökkenthetjük a gázképződést” – tisztázta a gasztroenterológus.

A probiotikumokat tartalmazó kefir és joghurtok segítenek erősíteni a „bél mikroflóra változatosságát”.

„Lendületes, serkentő, lökő hatással vannak a mikroflórára, csökkentve a puffadás valószínűségét” – mondta Szergej Vyalov.

A zabpehely a negyedik helyen áll. „Oldható rostot tartalmaz, amely segít megtartani a vizet a bélben, és elősegíti a jobb emésztést, valamint csökkenti a gázképződést” – jegyezte meg az orvos a YouTube-csatornáján.

Kapcsolódó írásaink