Életmód

Lazac vs. tonhal – melyik az egészségesebb?

A halfogyasztás segíthet az egészséges szív, agy és immunrendszer fenntartásában

A lazac és a tonhal kiváló fehérjeforrások, valamint ezek a halak tele vannak tápanyagokkal. Hogy e halak közül melyik a hasznosabb – erről számol be a Sports.kz.

Lazac vs. tonhal – melyik az egészségesebb?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ajánlott, hogy a felnőttek legalább 113 gramm (vagy két-három adag) halat fogyasszanak hetente. Akár sült, akár grillezett, a lazac és a tonhal remek kiegészítője bármely étrendnek. De melyik az egészségesebb? Táplálkozástudományi szakemberek összehasonlították a lazac és a tonhal tápanyag- és egészségi előnyeit, és beszámoltak arról, hogy melyik típus a legegészségesebb.

A lazac egészségügyi előnyei:

A lazac többféle olajos halra utal, amelyeket általában két kategóriába sorolnak: csendes-óceáni és atlanti-óceáni. A csendes-óceáni lazac többnyire vadon fogott, és ide tartozik a zokni, a coho, a rózsaszín, a keta és a királylazac.

Táplálkozás szempontjából a lazac (atlanti- és csendes-óceáni) összehasonlítható. A vadon fogott lazac azonban általában valamivel több fehérjét és omega-3 zsírsavat tartalmaz, míg az atlanti lazacban több a zsír és a kalória – mondja Frances Largeman-Roth bejegyzett dietetikus.

A lazac összetétele (80 gramm):

155 kalória

22 gramm fehérje

6 gramm zsír

3,8 mikrogramm B-12-vitamin (a napi érték 158%-a)

14 mikrogramm D-vitamin (a napi érték 71%-a)

8,6 mg niacin (a napi érték 54%-a)

A vadlazac kiváló fehérjeforrás, amely egészséges zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A NOAA szerint a lazac íze enyhe, vajas, enyhén édes, finomabb és könnyebben lebomló.

A tonhal egészségügyi előnyei:

A tonhal számos nagy tengeri halfajt foglal magában, amelyeket világszerte gyakran fogyasztanak.

Ezek közé tartozik a skipjack, az albacore, a sárgaúszójú, a kékúszójú és a nagyszemű tonhal.

A tonhal tápértéke és higanytartalma a fajtól függ.

„Nagyon sok fajta létezik, és a zsírtartalom is eltérő” – mondja Largeman-Roth.

Az egyik legnépszerűbb tonhalfajta a sárgaúszójú tonhal vagy ahi, amely soványabb, fenntarthatónak tekinthető, és általában frissen, steakként árulják.

A tonhal összetétele (80 gramm):

110 kalória

25 gramm fehérje

0,5 gramm zsír

92 mikrogramm szelén (a napi érték 167%-a)

18 mg niacin (a napi érték 112%-a)

0,9 mg B-6-vitamin (a napi érték 53%-a)

A tonhal magas fehérjetartalmú, alacsony kalóriatartalmú és magas tápanyagtartalmú. A NOAA szerint a tonhal szilárdabb textúrájú és húsosabb ízű.

Lazac vs. tonhal

A lazac és a tonhal egyaránt tápláló fehérjeforrás, amely része lehet az egészséges étrendnek. Bár mindkettő előnyös, van néhány alapvető különbség.

Omega-3 zsírsavak: A legnagyobb különbség a lazac és a tonhal között a zsírtartalomban van. A lazac 28 grammjában több zsír van, mint ugyanennyi tonhalban.

A lazac magasabb zsírtartalma azt jelenti, hogy kalóriadúsabb is, mint a tonhal, teszi hozzá Largeman-Roth. A lazacban lévő zsír túlnyomórészt egészséges telítetlen zsírokból, köztük omega-3 zsírsavakból áll.

A vadon élő lazac két fő omega-3 zsírsavban gazdag:

Eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DPA).

Az omega-3-ak Largeman-Roth szerint esszenciális tápanyagok, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem termel belőlük eleget, ezért táplálékból kell hozzájutnunk.

A szakértők szerint a lazac és a tonhal nagyon egészséges választás, de az egészséges az Ön igényeitől és céljaitól függ.

Ha jó fehérjeforrást keres, amelyhez a szív és az agy egészségét szolgáló omega-3 zsírsavak további előnyei társulnak, akkor a lazac a nyerő.

Ha több fehérjére és kevesebb kalóriára van szüksége, válassza a tonhalat. A tonhal magas fehérjetartalma segíthet megfékezni az éhségérzetet, és szabályozni a testsúlyt, de mindkét hal jó választás a fogyáshoz.






Kapcsolódó írásaink