Életmód
Csökkenti az időskori memóriaproblémák kockázatát
Az emberek néhány egyszerű változtatással késleltethetik a kognitív problémák kockázatát

A MIND-diéta, amely a mediterrán és a DASH-diéta elemeit ötvözi, nagy mennyiségű zöld leveles zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket, olívaolajat, baromfit és halat tartalmaz. A bogyós gyümölcsöket előnyben részesítik a gyümölcsökkel szemben, és ajánlott hetente legalább egyszer halat enni.
A vizsgálatban több mint 14 000 résztvevő vett részt, és azt találták, hogy ennek az étrendnek a követése összefüggésbe hozható a kognitív problémák kialakulásának kisebb valószínűségével.
A Cincinnati Egyetem tudósai 10 éven keresztül több mint 14 ezer résztvevőt figyeltek meg. Kiderült, hogy a MIND-diétát magas szinten betartó embereknél 4 százalékkal alacsonyabb volt a kognitív zavarok kockázata, mint az alacsony csoportba tartozóknál.
„Az emberek néhány egyszerű változtatással megváltoztathatják étrendjüket, és ezzel potenciálisan csökkenthetik vagy késleltethetik a kognitív problémák kockázatát” – mondták a szakértők.