Életmód

A fogyás és az immunitás titkos fegyvere

Hatékonyan küzd a stressz ellen

Dmitry Kulikov biotechnológus a chilipaprika előnyeiről osztott meg információkat. Elmondása szerint ez a fűszer számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például kolint, tiamint, niacint, folsavat és aszkorbinsavat, béta-karotint, riboflavint, piridoxint, valamint mangánt, cinket, vasat, foszfort és kalciumot – írta meg a Pravda.

A fogyás és az immunitás titkos fegyvere
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A chili rendszeres fogyasztása javítja a gyomor-bélrendszer működését, felgyorsítja az anyagcserét, és hatékonyan küzd a stressz ellen.

Kulikov azt is megjegyezte, hogy a chilipaprika pozitív hatással van az immunitásra, serkenti a vérkeringést, javítja az agy- és májműködést. Hasznos lehet például álmatlanság, allergiás reakciók, megfázás, érelmeszesedés, májgyulladás és hörgőasztma esetén.

A biotechnológus azonban arra figyelmeztet, hogy a fűszeres termék túlzott fogyasztása veszélyes lehet. A chili irritálhatja a gyomor-bél traktust, és savas refluxhoz vezethet. Ha leve a nyálkahártyára vagy nyílt sebbe kerül, súlyos égési sérülést, sőt fulladásos rohamot is okozhat.

Kapcsolódó írásaink