Életmód

Meddig lehet az ételeket megenni a lejárati idő után?

A lejárati idő nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni

További termékkategóriákkal bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának méltán népszerű lejárati útmutatója. A gyűjtemény a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról ad hasznos iránymutatást – írja a Házipatika.hu.

Meddig lehet az ételeket megenni a lejárati idő után?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában. Ez azonban még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni – olvasható a Nébih keddi közleményében. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük meg szín, szag, állag és íz alapján is, abban az esetben akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. Hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.

Ehhez ad iránymutatást a Maradék nélkül program frissített lejárati útmutatója, amelyben mostantól a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a kemény sajtok, a készételek és a kávéital is szerepel. A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni ajánlott felhasználási ideje is. A gyűjteményben most már külön bontva szerepelnek azon információk, hogy az emlősállatokból készült termékek a lejárati időt követő legfeljebb hat hónapig, a fagyasztott hal, a baromfi, a zöldségek és a gyümölcsök pedig legfeljebb három hónapig fogyaszthatók.

Kapcsolódó írásaink