Életmód
Megnevezték a hosszú élet öt legfontosabb élelmiszerét
Javítsa egészségét mindennap, és hosszabbítsa meg életét!
A várható élettartamot számos tényező befolyásolja, például az életkor, a genetika és a külső tényezők. Számos tanulmány azonban megerősíti az étrend és a hosszú élettartam közötti, szoros kapcsolatot.
Kelly Kennedy táplálkozási szakértő felsorolta azokat az elérhető élelmiszereket, amelyek nap mint nap javítják egészségünket.
Keresztesvirágú zöldségek
A káposzta, a brokkoli és a karfiol szulforafánt tartalmaz – egy olyan növényi vegyi anyagot, amely csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy védi az ereket a gyulladástól.
„Ezek a zöldségek segítenek a méreganyagok és más, potenciálisan káros anyagok kiöblítésében is a szervezetből. Emellett számos tanulmány kimutatta, hogy a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek gátolhatják a rákos sejtek növekedését” – mondja Kennedy.
Leveles zöld zöldségek
A spenót, a kelkáposzta és a rukkola a legegészségesebb élelmiszerek közé tartozik. Ezek az ételek általában kevesebb mint száz kalóriát tartalmaznak kilónként, így ideális élelmiszerek a fogyáshoz és a testsúlyszabályozáshoz. A leveles zöldekben található antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket a gyulladástól, amely összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, az amerikai felnőttek vezető halálozási okával.
Diófélék
A dió, a mandula és a mogyoró kiváló forrása az egészséges zsíroknak, fehérjéknek, rostoknak és antioxidánsoknak.
Alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, amely azt jelenti, hogy lassabban és kevésbé emelik a vércukorszintet. Ez a tulajdonságuk a diabéteszes étrend fontos alkotóelemévé teszi őket. A dióban található, telítetlen zsírok a koleszterinszintet is szabályozhatják” – állítja az orvos.
Magvak
A chia-, tök- és lenmag rostban, fehérjében és alapvető ásványi anyagokban gazdag. Magas az omega–3 zsírsavtartalmuk is, amely segít csökkenteni a gyulladást; valamint a lignInoké, amelyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.
Gombák
Ez az egyik fő D-vitamin-forrás. Ez a fontos tápanyag segít fenntartani a csontok egészségét. Emellett élesen tartja az elmét, különösen az életkor előrehaladtával. És akár nyersen, akár főzve eszi, a gombával egy egészséges adag öregedésgátló tápanyagot kap.