Életmód

Megnevezték a hosszú élet öt legfontosabb élelmiszerét

Javítsa egészségét mindennap, és hosszabbítsa meg életét!

Ezeket a termékeket be lehet illeszteni a napi étrendbe, hogy javítsuk az általános egészségi állapotot, és növeljük a hosszú életet esélyét – számol be a Tsn.ua-ra hivatkozva a Sports.kz.

Megnevezték a hosszú élet öt legfontosabb élelmiszerét
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Hans Lucas/Thibaut Durand

A várható élettartamot számos tényező befolyásolja, például az életkor, a genetika és a külső tényezők. Számos tanulmány azonban megerősíti az étrend és a hosszú élettartam közötti, szoros kapcsolatot.
Kelly Kennedy táplálkozási szakértő felsorolta azokat az elérhető élelmiszereket, amelyek nap mint nap javítják egészségünket.

Keresztesvirágú zöldségek
A káposzta, a brokkoli és a karfiol szulforafánt tartalmaz – egy olyan növényi vegyi anyagot, amely csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy védi az ereket a gyulladástól.

„Ezek a zöldségek segítenek a méreganyagok és más, potenciálisan káros anyagok kiöblítésében is a szervezetből. Emellett számos tanulmány kimutatta, hogy a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek gátolhatják a rákos sejtek növekedését” – mondja Kennedy.

Leveles zöld zöldségek
A spenót, a kelkáposzta és a rukkola a legegészségesebb élelmiszerek közé tartozik. Ezek az ételek általában kevesebb mint száz kalóriát tartalmaznak kilónként, így ideális élelmiszerek a fogyáshoz és a testsúlyszabályozáshoz. A leveles zöldekben található antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket a gyulladástól, amely összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, az amerikai felnőttek vezető halálozási okával.

Diófélék
A dió, a mandula és a mogyoró kiváló forrása az egészséges zsíroknak, fehérjéknek, rostoknak és antioxidánsoknak.
Alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, amely azt jelenti, hogy lassabban és kevésbé emelik a vércukorszintet. Ez a tulajdonságuk a diabéteszes étrend fontos alkotóelemévé teszi őket. A dióban található, telítetlen zsírok a koleszterinszintet is szabályozhatják” – állítja az orvos.

Magvak
A chia-, tök- és lenmag rostban, fehérjében és alapvető ásványi anyagokban gazdag. Magas az omega–3 zsírsavtartalmuk is, amely segít csökkenteni a gyulladást; valamint a lignInoké, amelyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Gombák
Ez az egyik fő D-vitamin-forrás. Ez a fontos tápanyag segít fenntartani a csontok egészségét. Emellett élesen tartja az elmét, különösen az életkor előrehaladtával. És akár nyersen, akár főzve eszi, a gombával egy egészséges adag öregedésgátló tápanyagot kap.

Kapcsolódó írásaink