Életmód

A sebész feltárja az alkoholfogyasztás nem nyilvánvaló ártalmait

Nem mindegy, hogyan iszunk

Alkoholfogyasztás után a szervezet glükóztermelő és -érzékelő folyamatai megzavarodnak – mondta Alekszandr Umnov sebész, az Állami Pedagógiai Egyetem orvosi karának oktatója a News.ru-nak – adta hírül a Sports.kz.

A sebész feltárja az alkoholfogyasztás nem nyilvánvaló ártalmait
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Charly Triballeau

Szerinte ezért van az, hogy a lakoma utáni reggelen édességre vágyik az ember.
– A zsíros és megaédes ételekből könnyebben jut glükózhoz, ezért ilyen ételeket – süteményt vagy csirke doshikot (instant tésztát – News.ru) akar enni. Az ilyen ételek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek a rizskásával ellentétben nagyon hamar lebomlanak, bejutnak a véráramba, és az agy által asszimilálódnak. Szintén a glükóz hiánya miatt aktiválódik a lipolízis, vagyis a zsír glükózzá történő átalakulása. És emiatt egy hamburger öt húspogácsával ivás után könnyebben emészthető, mint a hétköznapokban – magyarázta az orvos.
Szintén a szervezetben marad egy tisztességes mennyiségű etil-alkohol felhasználatlan bomlásterméke. Ezek súlyos fejfájást és izomfájdalmakat okoznak – figyelmeztetett az orvos.

Kapcsolódó írásaink