Életmód

Hat jele annak, hogy sok vörös húst eszik

Több probléma is jelentkezhet

Egészsége javításához tápanyagokban gazdag étrendet kell fogyasztania. Fontos szerepet játszanak a sovány fehérjeforrások, amelyekből az izmok, a csontok, a porcok, a vér és a bőr épül fel. Érdemes korlátozni a vörös, feldolgozott húsok fogyasztását, ami kellemetlen következményekkel járhat – írta meg az rbc.ua a Best life online honlapra hivatkozva.

Hat jele annak, hogy sok vörös húst eszik
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A feldolgozott hús bármilyen konzervált vagy módosított hús. Készülhet füstöléssel, konzerválással, sózással vagy tartósítószerek hozzáadásával. A feldolgozott húsok közé tartozik a sonka, a szalonna, a szalámi és a kolbász. Ide tartozik a feldolgozott fehér hús is, mint például a csirkefalatkák és a szeletelt hús.

A vörös húsok közé tartozik minden friss, darabolt és fagyasztott marha-, sertés-, bárány- és vadhús. A hús vörös színét az oximiooglobin adja, amely a mioglobin és az oxigén érintkezésekor keletkezik.

A vörös húsok túlzott fogyasztása hatással lehet az egészségre. 6 jele van annak, hogy sok feldolgozott húst fogyaszt az étrendjében.

Emésztési problémák

A túl sok vörös hús fogyasztásával járó egyik leggyakoribb probléma az emésztési problémák. Michelle Routenstein táplálkozási szakértő elmondta, hogy a vörös húsok rostban szegényesek, és fogyasztásuk székrekedést vagy puffadást okozhat. Emellett irritálhatja a gyomrot és hasmenést is okozhat.

Magas koleszterinszint

Ha magas a „rossz” koleszterinszintje, az felhalmozódhat az artériákban, és megkeményítheti azokat. Ez annak a jele lehet, hogy túl sok vörös húst fogyaszt.
Ez pedig növelheti a szívbetegségek kockázatát.

Magas vérnyomás.

A vörös húsok általában magasabb kalória- és zsírtartalmúak, különösen a telített zsírok és a koleszterin. A több vörös hús fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet.

Rossz lehelet

Ha rossz szájszaggal küzd, annak oka lehet a feldolgozott vörös hús fogyasztása is. Ráadásul, ha húsevés után nem mossa meg rendesen a fogait, a maradék darabkák megtapadhatnak a fogai között, és vonzzák a baktériumokat, ami rossz lehelethez vezet.

Bőrproblémák

A vörös húsok túlzott fogyasztása, különösen a magas telített zsírtartalmúaké, az általános gyulladásszintre gyakorolt hatása miatt hozzájárulhat az olyan bőrproblémákhoz, mint a pattanások vagy a fakóság.

Súlygyarapodás

A súlygyarapodás és az elhízás szorosan összefügg a magas vörös húsfogyasztással.

Kapcsolódó írásaink