Életmód

A tudósok rájöttek, hogy melyik étrend védi meg a hipertóniás betegeket a szív- és vesebetegségektől

Ezért is fontos mielőbb bevezetni

Az austini Texasi Egyetem amerikai szakértői közzétették egy nagyszabású, ötéves vizsgálat eredményeit, amely megerősíti a gyümölcsök és zöldségek előnyeit a magas vérnyomásban szenvedők számára, írta a vm.ru.

A tudósok rájöttek, hogy melyik étrend védi meg a hipertóniás betegeket a szív- és vesebetegségektől
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Sven Hoppe

A vizsgálatban 153 önkéntes vett részt, akik magas vérnyomással és makroalbuminuriával rendelkeztek, amely kóros állapotot a fehérje fokozott kiválasztása jellemez a vizelettel.

A vizsgálatban résztvevőket három csoportra osztották: az első csoport naponta két-négy csésze lúgos gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott, a második csoport naponta négy-öt tabletta szódabikarbónát szedett, a harmadik csoport pedig az orvosok által ajánlott szokásos étrendet kapta.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása hozzájárult a vese egészségének javulásához. A tudósok azt is megjegyzik, hogy az ilyen étrend jelentősen csökkenti a krónikus vesebetegség és a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás kockázatát a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél – számol be a Planet Today.