Életmód

Megéri héjastól enni a gyümölcsöket?

A vita még mindig folyik a héjas gyümölcsök fogyasztásának hasznáról vagy ártalmáról

A vita még mindig folyik a héjas gyümölcsök fogyasztásának hasznáról vagy ártalmáról. Tehát hogyan jobb a gyümölcsöket és zöldségeket hámozni vagy sem? Erre a kérdésre Anastasia Timoshchenko gasztroenterológus válaszolt – írta a kubnews.ru.

Megéri héjastól enni a gyümölcsöket?
A citrusfélék héja rendkívül hasznos a szervezet egészségének megőrzésében (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Image Source/Jamie Kingham

Szerinte nem minden héj hasznos az egészség szempontjából, és íme, miért:

Bizonyos esetekben a gyümölcs, zöldség sűrű héja nehezen emészthető, és kellemetlen érzést okozhat az érett, túlérett gyümölcsök, például az érett uborka vagy cukkini, valamint a sütőtök fogyasztásakor. Ezért ezeket héj nélkül fogyasztják.

A datolyaszilva héját sem fogyasztják, különösen az alulérettekét nem. Nem kívánatos a burgonyát héjával együtt fogyasztani, ha hosszú ideig tárolták. A fiatal burgonyát azonban nagyon hasznos héjával együtt enni.

A hámozott gyökérzöldségeket, például a sárgarépát és a céklát csak akkor érdemes fogyasztani, ha fiatal és alaposan megtisztították a szennyeződésektől. Az alma- vagy körtehéj fogyasztása hasznos anyagokkal látja el a szervezetet, de óvatosnak kell lenni, hogy mivel is kezelték előtte a gyümölcsöket.

A citrusfélék héja szintén rendkívül hasznos a szervezet egészségének megőrzése szempontjából, de kellemetlen keserű íze miatt általában nem fogyasztják. A főzéshez azonban hozzáadható.

Kapcsolódó írásaink