Életmód

Lencse vagy bab? Melyik az egészségesebb?

Elegendő vitamint és fehérjét tartalmaznak

A gyümölcsök és zöldségek, a magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék előnyei mostanában különös figyelmet kapnak. Ugyanakkor az egészséges étrendek listáján a megszokott zöldségek mellett az egzotikus változatok is szerepelnek – számol be a Sports.kz a Belnovosti.by-ra hivatkozva .

Lencse vagy bab? Melyik az egészségesebb?
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Silas Stein

Az A-Z-animals.com kiadvány szakértői elmondták, hogy van-e különbség a lencse és a bab között, és melyik hüvelyes egészségesebb.

Lencse
A babhoz képest a lencse kisebb méretű, ezért nem kell olyan sokáig főzni, mint a babot.

A lencse kevesebb, a szervezet számára nehezen emészthető anyagot tartalmaz, így a puffadás veszélye is kisebb, mint a bab esetében.
A lencse szénhidráttartalma azonban alacsonyabb, mint a babé.
A lencse alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz.
Fehérjetartalma miatt húspótlónak is nevezik.
Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Bab
Létezik fekete és vörös bab, vesebab, pinto bab, fehér bab. Ezenkívül a szója, a csicseriborsó és a borsó is a hüvelyesek különböző fajának számít.
A lencséhez képest a bab kevesebb rostot és zsírt, de több szénhidrátot tartalmaz. De továbbra is jó rost-, vitamin- és mikrotápanyagforrás.

Következtetés
A lencse és a bab táplálkozási tulajdonságait tekintve ugyanolyan jók.
Zsírtartalmuk minimális, de elegendő vitamint és fehérjét tartalmaznak.
Egyébként nincs sok különbség a hüvelyesek között.

Kapcsolódó írásaink