Életmód

A gasztroenterológus elmondja, hogy melyik olaj egészségesebb

Napraforgóolaj vagy olívaolaj?

A növényi olajat gyakran használják a főzéshez – számol be a Sports.kz a „Championship” című lapra hivatkozva.

A gasztroenterológus elmondja, hogy melyik olaj egészségesebb
Az olívaolaj omega-6-tartalma minimális (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Foodcollection/Mood4Food/Serge Manceau

Dilyara Lebedeva gasztroenterológus szerint a napraforgóolaj omega-6 zsírsavakat tartalmaz, amelyek növelik a gyulladás szintjét a szervezetben. Ez viszont növeli a súlyos betegségek kockázatát.

Eközben az olívaolajban minimális az omega-6, de magas a jótékony omega-3 zsírsavak mennyisége.

Omega-3 zsírsavakban gazdag a hal, a tenger gyümölcsei, a dió, a lenmagolaj, a mustárolaj, a repceolaj is.

Kapcsolódó írásaink