Életmód

A szakemberek megnevezték azt a terméket, amely csökkenti az elhízás és a rák kockázatát

Segít az immunitás fokozásában is

A bab és más hüvelyesek segítenek megelőzni a rákot és az elhízást Tim Spector táplálkozási szakértő és epidemiológus szerint – számol be a Sports.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

A szakemberek megnevezték azt a terméket, amely csökkenti az elhízás és a rák kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Garo

Spector meggyőződése, hogy sokan alábecsülik a bab, a borsó és más hüvelyesek előnyeit. Ezeket az olcsó termékeket azonban hatékony eszköznek nevezte a rák és az elhízás kockázatának csökkentésére. Az epidemiológus kifejtette, hogy a hüvelyesek ezen tulajdonsága összetételüknek köszönhető: rost, fehérje és polifenolok, egyfajta antioxidánsok, amelyek táplálják a bélbaktériumokat.

„Rákellenes, neuroprotektív hatásuk van, és részt vesznek az immunválaszban is, segítve az elhízás és a krónikus gyulladások elleni küzdelmet” – tisztázta Spector. Arra is rámutatott, hogy a hüvelyesek alacsony glikémiás indexűek, vagyis nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést.

A szakértő hozzátette, hogy a földimogyoró és a szója is hüvelyesek, de különböznek e család többi képviselőjétől. Szerinte ezek zsírosabbak, ugyanakkor kevesebb szénhidrátot tartalmaznak.

Kapcsolódó írásaink