Életmód

Megnevezték a legfőbb májgyilkos élelmiszereket

Érdemes odafigyelni

A Doktor egészséget és orvostudományt népszerűsítő tévécsatorna elmondta, hogy milyen termékek okoznak súlyos májkárosodást, írja a Sports.kz.

Megnevezték a legfőbb májgyilkos élelmiszereket
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Peakstock/LDA

1. Sült zsír. Ez a termék 95 százalékban zsírt tartalmaz, amelynek emésztéséhez nagy mennyiségű epe szükséges, és a magas hőmérséklet miatt rákkeltő anyagok képződhetnek benne, amelyek gyakori használat esetén májrákot idéznek elő.

2. Margarin. A hagyományos vajjal ellentétben a margarin sütés közben transzizomereket termel, amelyek károsítják a májat, és minimálisra csökkentik a tápanyagok felszívódását.

3. Véres steak. Ebben az aminosavak olyan formában maradnak, amely nem szívódik fel a szervezetben, gyomorégést és az emésztési folyamatok stagnálását okozzák, zavarják a májat is. Aki szereti ezt a fajta sütést, hagyja meg csak különleges alkalmakra.

4. Sóska. A sóska rajongói számára rossz hír: ez az összetevő karbamidot szabadít fel, amely blokkolja az epe kiáramlását.

5. Gyorséttermi, félkész húsok. Nem titok, hogy ez a félkész termék évekig nem romlik meg – mindez a transzzsírsavaknak köszönhető. Ezek csökkentik a bélperisztaltikát, és károsítják a májműködést – figyelmeztet a portál.

Kapcsolódó írásaink