Életmód

Egy orvos megnevezte azokat az italokat, amelyek nem okoznak kiszáradást a hőhullámban

Kávé vagy turmix?

Viktoria Beznebejeva táplálkozási szakértő arra figyelmeztetett, hogy meleg időben nem szabad édes üdítőkkel és turmixokkal próbálni a szomjat oltani – írja a Sport.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

Egy orvos megnevezte azokat az italokat, amelyek nem okoznak kiszáradást a hőhullámban
A hőségben továbbra is a víz és ásványvíz a legjobb szomjoltó
Fotó: Phanie via AFP/Voisin

Beznebejeva károsnak nevezte a szénsavas italokat és a turmixokat a hőségben, mert sok cukrot tartalmaznak, ami dehidratációt idéz elő. Nem lehet velük szomjat oltani, viszont súlygyarapodást okozhatnak – magyarázta az orvos. Arra is rámutatott, hogy a tejben található hasznos probiotikumok és vitaminok a hőségben nem hatnak kedvezően a szervezetre.

Ráadásul a magas hőmérséklet miatt ez a termék gyorsan megromlik, ami növeli az ételmérgezés kockázatát.

Nem érdemes a hőségben fogyasztani különböző kávéitalokat, például a jegeskávét. „A hagyományos kávéhoz vagy teához hasonlóan az ilyen ital vízhajtó hatású, így gyorsan eltávolítja a hasznos anyagokat és a folyadékot a szervezetből. A szomjúság csillapítása egyáltalán nem fog működni” – jegyezte meg Beznebejeva. A táplálkozási szakértő ehelyett azt javasolta, hogy a hőségben sima vizet, alacsony cukortartalmú kompótokat, ásványvizet és gyógyteákat igyunk.

Kapcsolódó írásaink