Életmód

A szív és az erek számára egészséges ételeket azonosítottak

Számos olyan termék van, amelyet érdemes beiktatni az étrendbe

Vaszilisza Ponomarjeva orosz táplálkozási szakértő felsorolta az antioxidánsokban gazdag, szív és erek számára hasznos termékeket – írja a Zakon.kz-re hivatkozva a Sports.kz.

A szív és az erek számára egészséges ételeket azonosítottak
A gránátalma gazdag antioxidánsokban, fogyasztása a vérnyomásra is hatással van
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

A Medikforum szerint a fekete ribizli mellett, amely a szív és az erek számára hasznos termékek között vezető helyen áll, számos olyan termék van, amelyet érdemes beiktatni az étrendbe.

Áfonya
Az áfonya gazdag antociánokban, erős antioxidánsokban, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól, és javítják a szív- és érrendszeri egészséget.

„Az áfonya rendszeres fogyasztása javíthatja a keringést, és csökkentheti a »rossz« koleszterinszintet” – mondja Ponomareva.

Gránátalma
A gránátalma gazdag olyan antioxidánsokban, mint a punicalagin és a punikinsav, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást, javítják a keringést, és csökkentik az oxidatív stresszt.

„A gránátalma fogyasztása segíthet a vérnyomás csökkentésében is” – számol be a táplálkozási szakértő.

Spenót
A spenót számos antioxidánst tartalmaz, köztük C- és E-vitamint, béta-karotint és flavonoidokat.

„A spenót magnéziumban és káliumban is gazdag, amelyek segítenek a vérnyomás szabályozásában és a szív- és érrendszeri egészség javításában” – mesélte Ponomareva.

Vörös szőlő
A vörös szőlő resveratrolt tartalmaz, egy erős antioxidánst, amely segít megvédeni a szívet, és javítja a vérkeringést. A vörös szőlő vagy szőlőlé fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében és az érelmeszesedés megelőzésében.

Diófélék
A diófélék, például a mandula és a dió, antioxidánsokat és egészséges zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást, és javítják a szív- és érrendszeri egészséget. Magnéziumban és E-vitaminban is gazdagok.

Étcsokoládé
A magas kakaótartalmú (legalább 70 százalékos) étcsokoládé flavonoidokat tartalmaz, amelyek javítják a keringést, csökkentik a vérnyomást és a gyulladást.

Zöld tea
A zöld tea katechineket, erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a koleszterinszint csökkentésében, javítják a keringést, és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Kapcsolódó írásaink