Életmód

A csodatevő görögdinnye hatásai

A hiedelmekkel ellentétben a dinnye nem csupán cukor és víz

A hiedelmekkel ellentétben a dinnye nem csupán cukor és víz. Számos fontos összetevőt tartalmaz a piros gyümölcs, amit büntetlenül ehetünk egész nyáron, és amivel az egészségünkről is gondoskodhatunk: a természetes hidratálót belsőleg és külsőleg is érdemes alkalmazni – írja a Life.hu.

A csodatevő görögdinnye hatásai
A görögdinnye fogyasztása hidratál belsőleg és külsőleg is
Fotó: AFP/Cultura Creative/Ken Kiefer 2

A nyár egyik kedvence minden bizonnyal a görögdinnye, amit nemcsak finom ízéért, de hatalmas víztartalmáért és frissítő hatásáért is érdemes fogyasztani – írja a Life.hu.

Gyorsítja az anyagcserét

A dinnye nagyjából 90 százaléka víz, nem hiába járunk sűrűn a mosdóba, miután elfogyasztottunk egy-két szeletet. Magas folyadék- és rosttartalma vízhajtó hatással bír, ezáltal gyorsítja az anyagcserét, segít kiűzni a szervezetünkből a méreganyagokat, tisztítja a vesét, és szembeszállhat az emésztési gondokkal is. Az üdítő finomság ráadásul jól beilleszthető a nyári étrendbe, sőt, a kánikulában az elnehezítő ételek helyébe (vagy emésztés-elősegítés céljából mellé) is léphet.

Pótolja a folyadékot

A forró napokon a szervezett nagyobb folyadékigénye, és a fokozott verejtékezés miatt könnyebben kiürülhetnek a szervezetünk ásványianyag-raktárai, ezek egy részét dinnyeevéssel is pótolhatjuk. Sokan ráadásul a vízparton hajlamosak megfeledkezni az ivásról, főleg, ha a nap nagy részét vízben tölti valaki. Ezért a dinnye azoknak is tökéletes csemege lehet, akiknek alapvetően problémát okoz a bőséges vízfogyasztás, vagy az arra való odafigyelés, ide értve a gyerekeket is. Mindezen túl fontos megjegyezni, hogy a dinnyeevés mellett sem szabad elmulasztani a tiszta vízzel való folyadékpótlást.

A bőrápolásban is használható

Mivel nagyszerű vitamin- és antioxidáns-forrás, csodákat tesz a bőrrel, felveszi a harcot a szabadgyökökkel, amik többek között gyorsítják az öregedést a sejtfalak lerombolásával. Magas A-vitamin tartalma miatt segíti a pórusok összehúzódását, feszessé és fiatalossá teszi a bőrt, a benne található C-vitamin miatt megújítja a fáradt és fakó bőrt, revitalizál, óvja a bőr rugalmasságát. Kiváló bőrhidratáló, ezért egyre több natúr kozmetikumban található meg kivonatként. A paradicsom után az egyik legjobb likopinforrás, amely erőteljes antioxidáns tulajdonságával védi a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól. Bőrproblémák esetén is bátran alkalmazható: gyulladásokkal, pattanásokkal és aknés bőrrel szemben hatásos gyógyír, de kiszáradt és zsíros bőr ellen is bevethetjük.

Az értékes dinnyemag

Van, aki gond nélkül megeszi, van, aki még a fogyasztás előtt kipiszkálja az apró sötét szemeket, pedig ezeket is érdemes elrágcsálni. A dinnye magja szintén remek ásványianyag- és vitaminforrás. Tartalmaz például esszenciális aminosavakat, telítetlen zsírsavakat, vasat, cinket, magnéziumot, káliumot, B-vitaminokat és E-vitamint is. Megehetjük a dinnyével együtt, de akár ki is gyűjthetjük és megpiríthatjuk, hogy rágcsálnivalóként fogyaszthassuk. Ha nem rágjuk meg, akkor sem kell aggódnunk, a magok nagy része egyszerűen áthalad a szervezeten, a túl nagy mennyiség viszont szorulást is okozhat.

Kapcsolódó írásaink