Életmód

Egy népszerű alkohol, ami károsabb, mint a vodka

A rendszeres alkoholfogyasztás, még kis mennyiségben is, krónikus alkoholizmus kialakulásához vezet

A konyak agresszívebben hat a gyomor- és tápcsatornára, különösen a gyomornyálkahártyára, mint a vodka – mondta a NEWS.ru-nak Hrant Shekhyan kardiológus, az Állami Pedagógiai Egyetem orvosi karának professzora – írja a Sports.kz.

Egy népszerű alkohol, ami károsabb, mint a vodka
A konyak rosszabb hatást gyakorol a szervezetre, mint a vodka (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Image Source/Huber & Starke

Megjegyezte, hogy a konyak kontrollálatlanul csökkentheti a vérnyomást, így az e téren hasznos tulajdonságairól alkotott vélemény mítosz.

A konyak tágítja az ereket, így a nyomás a használata után csökkenhet. Nem normalizálódik, hanem pontosan kontrollálatlanul csökken. Ezenkívül a konyak szívdobogást vált ki, mint minden alkohol, aminek következtében a nyomáscsökkenést felválthatja a növekedés. És természetesen a tachycardia mint jelenség rendkívül egészségtelen a szervezet számára - mondta Shekhyan.

Az orvos kifejtette, hogy a konyak lágyabb italnak tekinthető, mivel tannin tartalma miatt lassan szívódik fel. A szakember hangsúlyozta, hogy ebből az italból nincs ártalmatlan adag.

A vodka és a konyak közötti választás két rossz közül való választás. Sem a konyak, sem a vodka nem tesz jót az egészségnek, mert a rendszeres alkoholfogyasztás, még kis mennyiségben is, krónikus alkoholizmus kialakulásához vezet. Ez elsősorban mentális betegség. Ez abban is kifejeződik, hogy az ember soha nem marad a kezdeti adagnál, hanem fokozatosan növelni kell azt – foglalta össze Shekhyan.

Kapcsolódó írásaink