Életmód

Mi történik a testtel, ha mindennap megiszik egy pohár pezsgőt?

A pezsgő minden más alkoholos italnál könnyebben üt

Svetlana Perez de Montes Ratheric genetikus és metabolista elmondta, mi történik a testtel, ha túl gyakran iszunk pezsgőt – számol be a Sports.kz a Doctorpiter.ru-ra hivatkozva.

Mi történik a testtel, ha mindennap megiszik egy pohár pezsgőt?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Arne Dedert

A minőségi pezsgő polifenolokat – antioxidáns képességű bioaktív vegyületeket – tartalmaz. A polifenolok főként a sötét szőlőfajtákban találhatók, de a fehér szőlőfajtákban is, bár kisebb mennyiségben – mondta Svetlana Perez. Ezeknek az antioxidánsoknak jótékony hatást tulajdonítanak a szív- és érrendszerre, mivel csökkenthetik a vérnyomást.

A polifenolok prebiotikumok is, amelyek növelik a jótékony hatású Bifidobacterium és Lactobacillus növekedését, ezek viszont megakadályozzák a „rossz” baktériumok szaporodását a szervezetben – mondja az orvos.

– Bizonyított, hogy néhány pohár pezsgő jótékony hatással lehet az érfalakra, valamint javítja az emésztőrendszert és az emésztést – mondja a szakértő. – De nem szabad elfelejteni, hogy a túlzott alkohol erős feszülést ad az érfalnak, sérti annak áteresztőképességét.

Gyorsabban berúgunk
– Minden üveg pezsgőben több mint hétmillió buborék van – folytatja Svetlana Perez genetikus. – A pezsgőben lévő buborékok az élesztő hatására keletkeznek. Ennek a mikroszkopikus gombának cukor kell az élethez, és amikor elfogyasztja, szén-dioxidot bocsát ki.

Minden egyes üveg pezsgő belsejében nagyon magas, hat atmoszférának megfelelő nyomás uralkodik. Ez szemléletesen kifejezve egy autó gumiabroncsaiban lévő nyomás háromszorosának felel meg.

– A pezsgő minden más alkoholos italnál könnyebben üt – mutat rá az orvos. – A buborékoknak köszönhetően a pezsgő gyorsabban kerül a véráramba, mint más alkoholos italok. Ez a szénsavtartalom következtében történik, amely felgyorsítja az alkohol átjutását a gyomorból a vékonybélbe.

Egyszerűen fogalmazva, a pezsgő gyorsabban bódít, mint bármely más, nem szénsavas alkohol. Ebből az italból sokkal kevesebb kell az „állapot” eléréséhez.

– Így egyetlen pohár pezsgő egész estére olyan töltetet adhat a szórakozásnak, amelyet másoknak csak egy üveg bor tud biztosítani – összegzi a szakértő. – És ami a legfontosabb – és a máj sokkal kisebb terhelést kap. Csak az a fontos, hogy időben megálljon.

Extra és haszontalan kalóriák
– Az alkoholos italok magas kalóriatartalommal rendelkeznek, amely nem ad a szervezetünknek semmilyen tápanyagot – vallja Svetlana Perez. – Ezek a kalóriák főként a hasi területen halmozódhatnak fel.

Ha száraz pezsgőről – brut – beszélünk, akkor litegyerenként kevesebb mint 12 gramm maradék cukrot tartalmaz, azaz alig több mint 100 kalóriát egy 150 ml-es pohárban. Ez valójában elég sok.

– Bármilyen alacsony kalóriatartalmú is egy alkoholos ital, mind a túlzott mennyiség, mind a napi fogyasztása mindenképpen nyomot hagyhat a derekunkon – magyarázza Svetlana Perez.

A pezsgő súlyosbítja a szájpenész tüneteit
– A napi pezsgőfogyasztás előidézheti a gombák és az élesztőflóra növekedését, és fokozhatja a szájpenész tüneteit – figyelmeztet a genetikus-metabológus. – A pezsgőben lévő cukor és élesztő táplálhatja a bélflóra rossz baktériumait, ezáltal fokozva a mérgezés tüneteit.

A bőr rosszabb lesz, duzzanat jelenhet meg
– Ha mindennap pezsgőt iszik, akkor elkerülhetetlen, hogy romlik a bőr megjelenése, a duzzanat megjelenése is előfordulhat – mondja Svetlana Perez. – Bármilyen alkohol túlzott, illetve mindennapi fogyasztása megterheli a méregtelenítő rendszereket: a májat és a vesét. A vesék terhelése pedig mindig a szövetek duzzanatát idézi elő, ezáltal nemcsak a bőr megjelenését rontja, hanem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

Kapcsolódó írásaink