Életmód

Már egykanálnyi ebből a termékből segíthet a rák elleni küzdelemben, és csökkentheti az öregedés jeleit

Mit tudunk az arany tejről?

Szakértők szerint egy kanál kurkumin csodákra képes az egészségünkkel, egy pohár tejhez adva pedig ízletes itallá válhat, amely hasznos tulajdonságok hosszú listájával rendelkezik – írja a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Már egykanálnyi ebből a termékből segíthet a rák elleni küzdelemben, és csökkentheti az öregedés jeleit
Képünk illusztráció
Fotó: Biosphoto via AFP/Catherine Fruhinsholz

Mit tudunk az arany tejről?
A szakértők azt javasolják, hogy az emberek próbálják ki az arany tejet, mert sok egészségügyi előnye van.

Az arany tej, amely kurkumin és tej keveréke, olyan országokban, mint például India, elterjedt, de egyre népszerűbb a nyugati kultúrákban is, mivel az emberek megismerték az egészségügyi előnyeit.

Az ital fogyasztásának különféle előnyei a fő hatóanyagának, a kurkuminnak köszönhetőek. Olyan erős gyulladáscsökkentő hatása van, hogy egyes tanulmányok szerint a kurkumin hatása még egyes gyógyszerekéhez hasonló.

A kurkumin emellett bizonyítottan növeli a szervezet antioxidáns-kapacitását. Az oxidatív károsodás és a szabad gyökök feltehetően az öregedés jeleit és számos krónikus betegséget felgyorsító mechanizmusok egyike.

Mire jó még a kurkuma?
A gyömbér és a fahéj segíthet a vércukorszint csökkentésében. Egy tanulmány szerint napi kis adag gyömbér akár tíz százalékkal is csökkentheti a hemoglobin A1C-szintet, amely a hosszú távú vércukorszint-szabályozás markere.

Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy az arany tejben használt fűszereknek bizonyos rákellenes előnyei is lehetnek. A tanulmány a rákellenes tulajdonságokat a nyers gyömbérben nagy mennyiségben megtalálható 6-gingerol nevű anyagnak tulajdonította.

A kurkumin, a kurkuma hatóanyaga szintén képes elpusztítani az izolált rákos sejteket egy kémcsőben, és megakadályozza az új erek növekedését a daganatokban, korlátozva azok terjedését.

Az arany tej az agynak is jót tehet. Tanulmányok szerint a kurkumin növelheti az agyi eredetű neurotrofikus faktor (BDNF) szintjét. A BDNF egy olyan vegyület, amely segít az agynak új kapcsolatok kialakításában, és elősegíti az agysejtek növekedését.

A kurkumin segíthet a depresszió tüneteinek csökkentésében is. További kutatásokra van azonban szükség.

A gyömbérről kimutatták, hogy javítja az agyműködést a reakcióidő és a memória javításával. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a gyömbér védelmet nyújt az agyműködés korral járó romlásával szemben.

Hogyan készítsünk italt kurkumával?
Öntsünk 250 ml tejet egy lábasba (használhatunk növényi tejet is), és közepes lángon forraljuk fel.
Adjon hozzá egy teáskanál őrölt kurkumát, egy csipet fekete borsot és bármilyen más fűszert és édesítőszert.
Tíz percig hagyja alacsony hőfokon melegedni, hogy az ízek összeérjenek.
Öntse egy csészébe, hagyja kissé kihűlni, és igya meg.

Kapcsolódó írásaink

A demencia típusai

ĀA demencia legtöbb típusa lassan alakul ki, a tünetek azonban az idő előrehaladásával fokozódnak