Életmód

Hat olyan ételt neveztek meg, amit senkinek sem szabadna megennie

Az élelmiszerek „rossz” vagy „szemét” címkézése bűntudatot vált ki

Vannak termékek amik károsak lehetnek egyesek egészségére. Az embereknek a saját maguk sajátosságaira kell hagyatkozniuk, hogy ne legyenek problémáik. A szakértő szerint számos olyan termék van, amelyeket nem mindenkinek szabad fogyasztani – számol be a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva .

Hat olyan ételt neveztek meg, amit senkinek sem szabadna megennie
Az ételmaradék a burgonyából levágott héj és a csirkecsontok
Fotó: Image Source via AFP/Jason Horowitz

Milyen ételek károsak?

A szakértő szerint sokan bizonyos ételeket szemétnek neveznek. Az szemét azonban inkább az ételmaradék, mint például a burgonyából levágott héj és a csirkecsontok. Ezért hibás ez a gondolkodás. Minden lehet normális élelmiszer. Némelyiknek kevésbé gazdag a tápértéke, de ez nem jelenti azt, hogy démonizálni kellene, és ki kellene iktatni az étrendből.

Az élelmiszerek „rossz” vagy „szemét” jelzővel való ellátása a fogyasztóban bűntudatot válthat ki. A bűntudat viszont túlfogyasztást válthat ki. Lehet és kell is úgy étkezni, hogy az étrendünkben szerepeljen az, ami ízletes és egészséges. Ehetünk friss salátát, hajdinát csirkével, desszertnek pedig ehetünk süteményt. Ez így normális, kiegyensúlyozott és egészséges étrend.

A dietetikus szakember felsorolta olyan az ételeket, amiket nem ehetnek egyedi táplálkozásigényű, speciális táplálkozási problémával bírók, vagy egyébb problémával küzdők például azért, mert allergiát váltanak ki, vagy olyan ételeket, amelyek nem férnek bele az egyén költségvetésébe, a romlott ételek, „divatos” élelmiszerek, amelyeket nem szeret valaki, illetve olyan ételeket, amelyek kellemetlen tüneteket okoznak.

Milyen egyéb élelmiszerek árthatnak Önnek?

Chips és sült krumpli
A chipsek szénhidrátok és zsírok, színezékek és ízpótlók keverékei. Az olyan ételnek, mint a chips, nincs semmi értelme. A chipsek gyakran nem bio burgonyából készülnek, hanem olyanból, amelyet növényvédő szerek és egyéb vegyi anyagok felhasználásával termesztenek.

Kolbászok és pácolt húsok
Feldolgozott húskészítmények, mint például a pácolt húsok, szalonna, kolbászok, hurkák. Ezek hormonokat, nitrátokat és más káros adalékanyagokat tartalmazhatnak.

Szénsavas italok
Ezek teljesen kémiai termékek. A tartósítószerekhez és ízesítő adalékanyagokhoz színezékeket adnak.
A cukros üdítők fogyasztása megzavarhatja az anyagcserét. Emellett a nagy mennyiségű színezék súlyos allergiás reakciókat okozhat, a szén-dioxid pedig növeli a gyomor savasságát, vagyis gyomorhurutot okoz.

Gyorséttermi ételek
Az elhízás és a megemelkedett vércukorszint mellett a gyorséttermi ételek veszélyesek az emberi idegrendszerre. Ezenkívül az ilyen ételek függőséget okoznak a gyermekeknél és a felnőtteknél.
Emellett minden gyorsétel – tészták, levesek, krumplipürék és instant gyümölcslevek – károsak a szervezetre.

Kapcsolódó írásaink