Életmód

Ezek a szokatlan tényezők alváshiányt okozhatnak

Az alvás minőségének javítása fontos lépés az általános jólét érdekében

Ha állandóan fáradtnak és kialvatlannak érzi magát annak ellenére, hogy elegendő órát alszik, valószínűleg van néhány nem nyilvánvaló ok, amely befolyásolja az alvás minőségét – olvasható a kubnews.ru oldalán.

Ezek a szokatlan tényezők alváshiányt okozhatnak
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Christoph Soeder

Hét tényező, amelyek befolyásolhatják a jó alvás képességét – írta a portál.

Helytelen világítás a szobában

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy az erős fény segít felébredni, de valójában a túl erős világítás megzavarhatja a szervezet cirkadián ritmusát. Próbáljon meg lágyabb fényt telepíteni a szobájába, amely elősegíti a pihenést, és jobb alvást tesz lehetővé.

Alacsony páratartalom

A túl száraz levegő kellemetlenséget okozhat alvás közben, amely száraz nyálkahártyákhoz és légzési zavarokhoz vezethet. Az optimális páratartalom fenntartása érdekében ajánlott párásítót használni a hálószobában, vagy egy nyitott vizes edényt a radiátor közelében hagyni.

Elektronikus eszközök folyamatos használata lefekvés előtt

Az okostelefonok, táblagépek és számítógépek képernyői kék fényt bocsátanak ki, amely elnyomja az alváshormon, a melatonin termelődését. Kerülje az elektronikai eszközök lefekvés előtti használatát, vagy telepítsen olyan alkalmazást, amely megszűri a kék fényt a készülék képernyőjén.

Stressz és szorongás

Az alváshiány egyik fő oka lehet az állandó stressz és a szorongó gondolatok. Próbáljon ki relaxációs gyakorlatokat, például jógát vagy meditációt, hogy lefekvés előtt megnyugodjon.

Rossz matrac és párna

A rossz matrac vagy párna helytelen gerincoszlop-kiigazításhoz és alvás közbeni kellemetlenségekhez vezethet. Válasszon az egyéni igényeinek megfelelő párnát és matracot.

Helytelen táplálkozás lefekvés előtt

A nehéz ételek vagy nagy mennyiségű folyadék fogyasztása lefekvés előtt kellemetlenségekhez vezethet, például gyomorégéshez és állandó ébredéshez, hogy WC-re menjen. Próbáljon meg legalább két órával lefekvés előtt könnyű ételt fogyasztani.

A fizikai aktivitás hiánya

A fizikai aktivitás elősegíti a mélyebb és jobb minőségű alvást. Ha nem sportol vagy nem mozog, az is lehet az egyik oka annak, hogy nem alszik eleget. Próbáljon meg lefekvés előtt egy kis fizikai aktivitást vagy sétát beiktatni.

Az alvás minőségének javítása fontos lépés az általános jólét és a mindennapi életben való hatékonyság felé. Használja ezeket a tippeket, hogy megtudja, mi segíthet a jobb és pihentetőbb alvás felé vezető úton.

Kapcsolódó írásaink