Életmód

Az idősek számára a legkárosabb élelmiszer-kombináció vált ismertté

Ahogy az emberek öregszenek, az enzimrendszerük termelékenysége csökken

Az idősebb embereknek át kell gondolniuk étrendjüket bizonyos termékkombinációk kizárásával. Erre a szervezetnek van szüksége, amely az évek során egyre szelektívebbé válik, különösen a nehéz ételekkel kapcsolatban – számol be a Sports.kz a RuNews24.ru-ra hivatkozva.

Az idősek számára a legkárosabb élelmiszer-kombináció vált ismertté
Még a fiatal gyomor sem feltétlenül képes megbirkózni egy ilyen terheléssel, különösen ha mindkét összetevő sült
Fotó: Wikipedia/Radomi

Az egyik legkevésbé kívánatos kombináció a hús és a burgonya együttes fogyasztása – mondta Mariyat Mukhina táplálkozási szakértő, dietetikus, az orvostudományok doktora. Ennek oka, hogy az ételben a húsban található fehérje és a köretben lévő szénhidrátbomba emésztése egyszerre megterhelő lehet a gyomor számára.

Még a fiatal gyomor sem feltétlenül képes megbirkózni egy ilyen terheléssel, különösen ha mindkét összetevő sült. És ahogy az emberek öregszenek, az enzimrendszerük termelékenysége csökken. A tápanyagok felszívódása akadozik, így a kellemes jóllakottság helyett a gyomorban a nehézség érzése garantált.
„Ha hús nélkül nem megy, legyen főtt. De jobb, ha a burgonyát teljesen elutasítjuk: megfelelő és jól laktató helyettesítője mind köretként, mind önálló ételként a párolt zöldség vagy a quinoa lesz” – mondta Mariyat Mukhina.

Egyes desszertek összetételét is át kell gondolni, tanácsolta az orvos. Itt van például sokak kedvenc banános turmixa. A kombináció nem túl kívánatos. Ha csak önmagában fogyasztja a banánt, a gyomorba kerüléskor a nyál enzimjeinek segítségével már szinte lebomlik.

De a tejjel felvert, zúzott banán „nyálkává” válik, amely megnehezítheti a gyomor-bélrendszer perisztaltikáját. Ugyanezen okból kifolyólag nem ajánlott a hagyományos amerikai reggelit választani, amely feltétlenül tartalmaz kávét tejjel és narancslével.

Az italok ilyen kombinációja a gyomorban csökkenti a szénhidrátok lebontásáért felelős enzimek aktivitását, különösen akkor, ha előtte ugyanabból az amerikai menüből zabkását fogyasztottak. Az eredmény a szénhidrátok rossz emésztése és kellemetlen érzés lesz a gyomorban.

Végül egy másik nemkívánatos kombináció a szervezet számára – a növényi és tejzsírok kombinációja. Ez a „koktél” rontja a fehérje emésztését és felszívódását. Példa erre a zsíros hús, növényi olajos- diós saláta és sajttál – foglalta össze a szakértő.

Kapcsolódó írásaink