Életmód

Az endokrinológus elmagyarázza, hogyan csökkenthető az ízületek terhelése

A szakember az ízületek egészségéért teljes körű étrendet ajánlott

A megfelelő cipő megvásárlása csökkentheti az ízületekre ható terhelést futás közben – mondta a „Gazeta.Ru”-val folytatott beszélgetésben Natalia Firsova orvos-endokrinológus. Azt tanácsolta, hogy lúdtalp és más típusú lábdeformáció esetén használjunk ortopédiai talpbetétet – írta meg a news.ru.

Az endokrinológus elmagyarázza, hogyan csökkenthető az ízületek terhelése
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Riccardo Milani

Fontos megjegyezni, hogy a térdsérüléseket leggyakrabban nem maga a futás, hanem további tényezők okozzák, mint például a helytelen technika, a nem megfelelő lábbeli és a felület jellege, amelyen az edzés zajlik – tette hozzá Firsova.

Az orvos felhívta a figyelmet arra, hogy a kocogáshoz füves, földes vagy homokos területet kell választani. Elmondása szerint a térdre nehezedő további terhelést okoz a mozgás aszfalton, betonon és más kemény felületeken.
Firsova sürgette, hogy futás közben kövessék az edzéstechnikát. Egyenesen kell tartani a hátat, a vállakat lazán, a fejet pedig felemelve. Ezenkívül rövid és gyakori lépéseket kell tenni, a láb elülső részén landolva. Az orvos emlékeztetett arra, hogy futás előtt nem szabad megfeledkezni a bemelegítésről és a kényelmes sportruházatról.

Az endokrinológus az ízületek egészségéért teljes körű étrendet ajánlott, beleértve a kalciumot, káliumot, szelént, cinket, bórt és foszfort tartalmazó élelmiszereket. Ilyen ételként említette például a húst, a belsőségeket, a hajdinát és a paprikát.

Kapcsolódó írásaink

Alkohollal a depresszió ellen?

ĀA kutatók hét olyan életmódbeli tényezőt azonosítottak, amelyek összefüggésbe hozhatók a depresszió kialakulásának kisebb valószínűségével