Életmód

Népbetegség lett a rágódás

A stressz az életünk része

Minden harmadik ember stresszel a megélhetési költségek emelkedése vagy az egészségügyi problémák miatt, ám sok olyan helyzet is adódhat, amely felesleges stresszt okoz – írja a HuffPost nyomán a hazipatika.com az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatási eredményeire hivatkozva.

Népbetegség lett a rágódás
A megélhetési költségek emelkedése miatt is lehetünk stresszesek
Fotó: AFP/PhotoAlto/AltoPress/Eric Audras

A dolgok végül úgyis másképp alakulnak

A portál 80 évnél idősebb embereket kérdezett arról, miért bánták meg, hogy túlságosan aggódtak fiatalabb korukban. Egyikük elmondta, hogy tinédzserként fontosnak tartotta mások véleményét, de idővel rájött: az nem számít. Volt, aki szerint hiába tervezel, aggódsz, szorongsz, a dolgok végül mégsem úgy fognak megtörténni. Egy másik idős elmondása szerint gyerekkorában rengeteget aggódott a világvége miatt. Ezekből a beszámolókból is kiderül: sokszor feleslegesen pazaroljuk időnket olyan dolgokon való aggódásra, amelyek vagy nem történnek meg, vagy nem is annyira fontosak.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatása szerint az emberek egyharmada gyakran érzi magát stresszesnek. Sok esetben ezek az aggodalmak jogosak, például a megélhetési költségek emelkedése vagy az egészségügyi problémák miatt. Ugyanakkor sok olyan helyzet is van, amely felesleges stresszt okoz.

A 87 éves Ruth Snyderman-Works például sokat aggódott amiatt, mennyi szabadideje lesz, ha egyszer nyugdíjba vonul. Ruth több mint 50 éven át volt egy philadelphiai művészeti galéria társtulajdonosa a férjével. „Nagyon aggódtam a galéria bezárása miatt, és amiatt, hogy mit fogok csinálni magammal egész nap, miután 52 évig le voltam kötve – mondta el a nő a portálnak. Aztán az első nyugdíjas napon kiderült: aggodalmai feleslegesnek bizonyultak: – azóta mintha csak úgy repülnének a napok. Egy társasházban élünk egy olyan utcában, ahol rengeteg ember van, akikkel szocializálódhatunk.”

Kapcsolódó írásaink