Életmód

Hogyan lehet kánikula idején is jól aludni?

Az egyértelmű válasz a légkondicionáló lenne, de ez nem mindig megoldható

Világszerte tombolnak a hőhullámok, ezt pedig Magyarországon is érezni lehet: a hétvégén ugyanis akár 35-36 fok is lehet majd napközben. Érthető módon sokan panaszkodnak ilyen időben az alvásra, ám van néhány trükk, amellyel javíthatunk a helyzeten, írja az IFLScience alapján a 24.hu.

Hogyan lehet kánikula idején is jól aludni?
Napközben sötétítse be az ablakokat, hogy a tűző nap kevésbé melegítse át a lakást
Fotó: NorthFoto

Amennyiben nincs ilyen eszköze, érdemes zárva tartani a redőnyöket és az ablakokat napközben. Éjszakára pedig érdemes nyitva tartani az ablakot, ha lehűl a hőmérséklet, majd reggel újra bezárkózni.

A szakértők szerint érdemes hanyagolni a délutáni alvást is, ez ugyanis tovább nehezíti az éjszakai pihenést.

Hasonlóképp a téli dunyhát, takarót is hasznos lehet lecserélni egy légáteresztésre képes anyagra. A takaró nélkülözése ugyanakkor nem biztos, hogy jó ötlet, ugyanis a test végül lehűlhet, és megfázás lehet a vége.

Bár ez minden alapvető ismeretünknek ellentmond, meleg időben izzadtan nem szabad lefekvés előtt hideg zuhanyt venni, ez ugyanis még jobban felmelegíthet. Ennek az az oka, hogy az erek összehúzódását idézheti elő. Ehelyett a langyos vízben való zuhanyozás elősegítheti a pihenéshez szükséges testhőmérséklet elérését.

Kapcsolódó írásaink

Háromszoros kockázat

ĀA mentális képesség és a sztróknak való kitettség kapcsolatát komolyan kell venni