Életmód

A rák kialakulásának esélyét így növelheti a túl sok szoláriumozás

A rák és a szolárium kapcsolatáról fontos dolgok derültek ki

A szoláriumágyak és a napfénylámpák ugyanúgy ultraibolya (UV) sugárzást bocsátanak ki, mint a nap. Éppen ezért fontos a mérték megtartása, ugyanis a túl sok UV-sugárzás rákot okozhat. A szakértők szerint a műbarnító vagy barnító spray használata biztonságosabb. Sok helyen egyébként illegális is a 18 év alattiak számára a szolárium használata – írja az elle.hu.

A rák kialakulásának esélyét így növelheti a túl sok szoláriumozás
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Cancer Research UK oldalán azt írják, hogy a szoláriumok nagy intenzitású UV-sugárzást használnak a gyors barnuláshoz. Az UV-sugárzás károsíthatja a bőrsejtek DNS-ét. Ez bőrrákhoz vezethet, beleértve a melanómát, amely a bőrrák legsúlyosabb típusa. Az UV-sugarak által okozott károkat nem mindig lehet észrevenni, mivel lassan halmozódhatnak fel. A barnulás azonban a túl sok UV-sugárzásnak kitett, károsodott bőrsejtekre adott reakció.

Mennyi a betegség kialakulásának esélye?

A túl sok UV-sugárzás a 3. legnagyobb rákkeltő ok, és az Egyesült Királyságban a bőrrák fő oka a kutatók szerint. Magyarországon mintegy 20-25 ezer bőrrákos esetet diagnosztizálnak évente, ezeknek több mint 90 százalékát a bazálsejtes karcinóma (basalioma) és a laphámrák teszi ki, de léteznek jóval ritkábban előforduló veszélyes bőrráktípusok is.

Kiket veszélyeztet a szoláriumozás okozta bőrkárosodás?

Mindenki, aki szoláriumot használ, növelheti a bőrrák kockázatát. Egyeseknél nagyobb a kockázat, mint másoknál, ám a mérték megtartása nagyon fontos, akkor is, ha teljesen nem vagyunk hajlandóak lemondani róla. Ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezhetnek azok az emberek, akiknél nagyobb az esély a bőrrák kialakulására, ha szoláriumoznak:

  • könnyen égő bőr,
  • világosabb bőrszín,
  • világos haj- vagy szemszín,
  • sok anyajegy vagy szeplő,
  • korábban már volt napégésük,
  • a családban előfordult bőrrák.

Kapcsolódó írásaink