Életmód
Táplálkozás az idősek számára
Hogyan kell helyesen táplálkozni?

Az életkor előrehaladtával ez a pont egyre fontosabb szerepet játszik az idősek jólétében – mondja Maria Kapralova.
Íme néhány alapvető ajánlás az idősek étrendjének összeállításához:
Vegyük figyelembe a tápanyagszükségleteket
Az időseknek gyakran több kalciumra és D-vitaminra van szükségük a csontok egészségének megőrzéséhez, fehérjére pedig az izomtömeg fenntartásához. A következő élelmiszerek segíthetnek ebben: tőkehalmáj, tengeri halak, tengeri algák, tejtermékek és szezámmag vagy szezámmagolaj.
Biztosítson változatos étrendet
Vegyen be egészséges ételeket az étrendjébe, beleértve a friss gyümölcsöket és zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, fehérjeforrásokat (hús, hal, tojás, bab) és egészséges zsírokat.
Korlátozza a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását
Igyekezzen minimalizálni a magas cukor-, só- és telített zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztását, azaz minimalizálja a készételeket és a gyorséttermeket. Ezek az élelmiszer-kategóriák és a belőlük készült ételek kevés vagy semmilyen előnnyel nem járnak az ember számára bármely életkorban. Emellett számos olyan élelmiszer-adalékanyagot tartalmaznak, amelyek hatással lehetnek az emberi szervekre és rendszerre, és különböző betegségekhez vezethetnek.
Biztosítsa a megfelelő folyadékbevitelt
Az idősek számára fontos, hogy elegendő vizet fogyasszanak a kiszáradás elkerülése érdekében, mivel az idős korban lévő emberek gyakran szenvednek magas vérnyomásban, és vízhajtókat isznak, hogy csökkentsék a vérnyomásukat. Ezért nagyon fontos, hogy elegendő vizet igyanak, különösen a meleg évszakban.
Vegyük figyelembe az egyéni igényeket
Az étrend kialakításakor figyeljen az orvosi ellenjavallatokra vagy az egyéni preferenciákra. Néha előfordul, hogy látszólag hasznos termék mindenki számára, de bizonyos betegségek esetén egyértelműen követni kell az étrendet az orvos tanácsára.
Ügyeljen az adagok méretére
Az idősebb emberek nehezebben emésztik meg a nagy adagokat, ezért figyeljen az adagok méretére. Jobb, ha naponta öt-hatszor eszik egy kicsit, mint háromszor és sokat.
Ajánlott élelmiszerek listája:
sovány húsok (csirke, nyúl, pulyka, marhahús),
sovány tengeri hal (tőkehal, tőkehal),
friss zöldségek, gyümölcsök, zöldségek,
hajdina, zabkorpa,
hüvelyesek (csicseriborsó, mungóbab, lencse, bab),
tojás (csirke, fürj),
erjesztett tejtermékek (túró, kefir).
Az idősek étrendjében korlátozza a következőket:
sült, füstölt, fűszeres ételek,
tartósítószerek, kolbászok a magas tartósítószer- és sótartalom miatt,
feldolgozott cukor, kekszek, édességek, ezeket természetes cukrot tartalmazó termékekkel (méz, szárított gyümölcsök, stevia) helyettesíthetik,
a legmagasabb minőségű búzalisztből készült tészták és kenyér.
Az alkoholos és szénsavas italokat, valamint a majonézt teljesen el kell hagyni.
Este próbálja meg nem túlterhelni a gyomrát, igyon egy pohár kefirt, vagy egyen joghurtot.
Ezek az ajánlások segíthetnek az idősek egészséges és kiegyensúlyozott étrendjének összeállításában. Azonban mindig tanácsos konzultálni egy orvossal vagy dietetikussal, mielőtt jelentős változtatásokat eszközölnénk az étrendben.