Életmód

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a horkolás tönkreteheti a fogakat

Növelheti a fogszuvasodás kockázatát

A horkolás növelheti a letört fogak és a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. Ezt Irina Zabrodszkaja fogorvos mondta el a Gazeta.ru-nak. A szakember szerint a horkolás miatt szenvedő embereknél kétszer olyan gyakori a bruxizmus (fogcsikorgatás) és a temporomandibuláris ízületi diszfunkció, és ezek a fogak kockázati tényezői.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a horkolás tönkreteheti a fogakat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Felix Hörhager

„A hosszan tartó bruxizmus a zománc kopásához és letöréséhez vezet, csökkenti a kompozit restaurációk vagy ortopédiai szerkezetek élettartamát, csökkenti a harapás magasságát, súlyosbítja a temporomandibuláris ízületi problémákat is” – mondta az orvos.

Irina Zabrodskaya azt is megjegyezte, hogy az ízület működésének zavarai a korai szakaszokban kattogás, ropogás formájában jelentkeznek, a későbbi szakaszokban pedig mindehhez evéskor és pihenéskor fájdalom is társul. Egy másik probléma, amellyel az ilyen betegek szembesülnek, a szájszárazság.

„A száj nyitva tartása alvás közben elősegíti a nyál gyorsabb elpárolgását és a nyálkahártya kiszáradását. A nyál egyszerre több funkciót is betölt az emberi szervezetben: segíti az ételek emésztését, védi a fogakat a fogszuvasodástól, valamint megkönnyíti a rágást és a nyelést” – tette hozzá a fogorvos.

Jelenleg a horkolás az alvási apnoe (alvás közbeni rövid idejű légzésleállás) egyik tünete. Éppen ezért a fogászati problémák megelőzése érdekében először a horkolás okát kell kezelni, majd továbbra is évente két-három alkalommal felkeresni a fogorvost.

Kapcsolódó írásaink