Életmód
A biológus elárulta, milyen „vadállatok” élnek az irodai kávéfőzőben
Különböző baktériumok és élesztőgombák

A mikrobák elszaporodhatnak a kávéfőző különböző részeiben, különösen ott, ahol nedvesség és kávézaccmaradványok vannak: a víz- vagy tejtartályokban, a kávéfilter- vagy kapszulakamrában, a csővezetékekben és az adagolókban.
A gép alkatrészein visszamaradó őrleményben enterococcusok találhatók, amelyek enterococcus okozhatnak agyhártyagyulladást, amely süketséghez, epilepsziához, vízfejűséghez, szellemi visszamaradottsághoz vezethet a gyermekek és serdülők esetében. Ezek a mikroorganizmusok bélrendszeri rendellenességeket és az urogenitális rendszer betegségeit is okozhatják.
„A baktériumok elszaporodásának megakadályozása érdekében ne hagyja a vizet a tartályban a kávéfőzés után otthon. Öblítse ki jól a tejtartályt – ellenkező esetben a baktériumok tenyészhelyévé válik, ráadásul elrontja az elkészített kávé ízét – savanyúvá válhat. Rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse a folyadéktartályokat, a kávéfiltert és a gép egyéb részeit. Használhat speciális tisztítószereket, amelyek elpusztítják a baktériumokat, és eltávolítják a szennyeződéseket. Otthon a legmegbízhatóbb eszközök – mosószappan és a rendszer átöblítése ecettel vagy citromsavval” – ajánlja a Life.ru beszélgetőpartnere.
Ha lehet, ritkábban igyunk kávéfőzőben és nyilvános helyeken lévő kávéautomatákban készült kávét.