Életmód

Fagyasztott kávé?

Íme néhány szabály a megfelelő tárolásra

Az igazi kávérajongók szemes kávét vásárolnak és nagy gondot fordítanak a megfelelő tárolása. Egyesek szerint a pörkölt kávé a fagyasztóban őrzi meg leginkább frissességét, mások azonban nem értenek ezzel egyet – írja a mindmegette.hu.

Fagyasztott kávé?
Egyes vélemények szerint a pörkölt kávé a fagyasztóban őrzi meg a legjobban a frissességét (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Mauro Pimentel

Néhány alapszabályt fontos betartani a kávé tárolásával kapcsolatban. Ne tegyük például olyan helyre, ahol nagy és gyakori a hőmérséklet-ingadozás vagy ahol napfény éri. A legjobb, ha sötét üveg- vagy fémedénybe zárva, a szekrényben tároljuk, messze a tűzhelytől. A fagyasztó is jó ötletnek tűnik, néhány dologgal azonban számolni kell, ha ezt a módszert választjuk, különben hamar tönkremegy.

A hűtőben tárolásnál nem lehet figyelmen kívül hagyni a kávé erős vízmegkötő képességét. Ez azt jelenti, hogy ha a kávét nem zárjuk le alaposan fagyasztás előtt, akkor felszívja a mélyhűtőben a nedvességet, ezáltal pedig az íze és az állaga is megváltozik. A másik fontos tudnivaló, hogy a mélyhűtőben gyakran erős szagok terjengenek, amelyeket a kávébab könnyen magába szív.

Ha azonban a kávét az eredeti csomagolásában hagyjuk, és úgy is legalább kétszer körbefóliázzuk, akkor kiküszöbölhetjük ezeket a problémákat.

+ 3 tipp a hűtőben tároláshoz:

1. Ha nem egyszerre használjuk fel a kávét, akkor a maradékot a lehető leghamarabb tegyük vissza a mélyhűtőbe, hogy a vízmegkötő hatás ne tudjon érvényesülni.

2. Felhasználás előtt hagyjuk a kávébabot 1-2 órát nyitott csomagolásban állni, hogy a nedvesség elpárologjon a szemekről.

3. A kávét darálva is fagyaszthatjuk: őröljük meg a szemeket, osszuk szét kisebb adagokra, majd légmentesen záródó zacskóban tegyük a hűtőbe.

Kapcsolódó írásaink