Egészség

Sokat ül és nem kávézik? Van egy rossz hírük az orvosoknak!

A kutatások kimutatták, hogy a mozgásszegény életmód negatív módosító tényező számos krónikus betegség esetében, míg a kávéfogyasztásról úgy tartják, általában egészségügyi előnyökkel járhat. A napi ülési idő és a kávéfogyasztás közös hatásait viszont nem nagyon vizsgálták eddig. A BMC Public Health szaklapban közölt tanulmány szakértői viszont megtették.

Sokat ül és nem kávézik? Van egy rossz hírük az orvosoknak!
A mozgásszegény életmód és a sok ülőmunka mellé javasolt a kávéfogyasztás (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A kutatók annak jártak utána, hogy az Egyesült Államok felnőtt lakosságában a napi ülési idő és a kávéfogyasztás független és közös hatásai hogyan befolyásolják a kardiovaszkuláris betegségekből (CVD) fakadó halandóságot.

A tanulmány kohorszának 10 639 résztvevője közül 945-en haltak meg, közülük 284-en CVD-ben a legfeljebb 13 évig tartó követési időszak alatt. A multivariáns modellek szerint a napi nyolc óránál többet ülők esetében a betegség és a halandóság kockázata lényegesen magasabb azokhoz képest, akik legfeljebb négy órát ültek.

A legmagasabb kávéfogyasztási kvartilisba tartozó embereknél viszont csökkent kockázatot észleltek a nem kávéfogyasztókhoz képest. Érdemes megjegyezni, hogy a közös elemzések elsőként azt mutatták ki, hogy a hat óránál többet ülő nem kávéfogyasztók 1,58-szor nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint a hat óránál kevesebbet ülő kávéfogyasztók, ami azt jelzi, hogy a mozgásszegény életmód és a növekvő halandóság közötti kapcsolat csak azoknál a felnőtteknél figyelhető meg, akik nem fogyasztanak kávét, de nem azoknál, akik kávét isznak.

Ez a tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a hat óránál többet ülő, nem kávéfogyasztó emberek esetében erősen összefügg a növekvő halandóság kockázata az összes okból és a CVD-ből származó halálozással.

Kapcsolódó írásaink