Életmód

Megnevezték az életet megrövidítő „titkos ellenséget” a lakásban

Mielőtt használnánk, tanulmányozni kell a címkézést

A gáztűzhely az egészségre veszélyes háztartási készülék – mondta az „Élj egészségesen!” című műsor adásában az Egyes Csatornán Elena Malysheva orvos és műsorvezető, számol be a Sports.kz a NEWS.ru-ra hivatkozva.

Megnevezték az életet megrövidítő „titkos ellenséget” a lakásban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Getty Images/Michael M. Santiago

Elmondása szerint ez a készülék olyan anyagot termel, a benzolt, amely rákot okoz.

Andrej Prodeus immunológus kifejtette, hogy egy gáztűzhely 25-ször több benzolt termel, mint egy elektromos vagy indukciós tűzhely. Ugyanakkor a szakember megjegyezte, az indukciós tűzhely nem termel veszélyes anyagot, és a legbiztonságosabb megoldás.

„A tanács egyszerű: ha gáztűzhelyünk van, nyissuk ki az ablakokat, ajtókat, kapcsoljuk be az elszívót. De ha le lehet cserélni [a tűzhelyet], akkor jobb, ha lecseréljük” – jegyezte meg Malysheva.

German Gandelman kardiológus felhívta a figyelmet a műanyag edényekre is, amelyeket gyakran használnak az élelmiszerek tárolására. Megjegyezte, hogy az ilyen edények használata előtt mindig először a címkézést kell tanulmányozni.

„Mielőtt használnánk, tanulmányozni kell a címkézést, mert olyan anyagokat tartalmazhat, amelyek rákkeltőek. Ilyen például a biszfenol A, a polivinil-klorid vagy a polikarbonát” – hangsúlyozta az orvos.

Kapcsolódó írásaink