Életmód

Hogyan pótoljuk az élő baktériumokat

A belek elpusztulnak nélkülük

Dr. Morozov felhívta a figyelmet egészségünk két csodálatos segítőjére - a probiotikumokra és a prebiotikumokra - számol be a Sports.kz a Kubnews.ru-ra hivatkozva.

Hogyan pótoljuk az élő baktériumokat
A probiotikum folyékony formában is bejuttatható a szervezetbe
Fotó: AFP/Photononstop/Onoky/Fabrice Lerouge

A probiotikumok olyan élő baktériumok, amelyek megtelepednek a beleinkben, és szervezetünk igazi szövetségeseivé válnak. Nemcsak az ételek megemésztésében segítenek, hanem erősítik az immunitást, javítják a bőr állapotát, sőt még a hangulatunkat is befolyásolják.

Ahhoz azonban, hogy ezek a jótékony baktériumok otthon érezzék magukat, speciális „táplálékra” – prebiotikumokra – van szükségük. Ez egyfajta tápláló szubsztrátum, amely serkenti a probiotikumok növekedését.

A természet gondoskodott rólunk, és számos prebiotikum-forrást biztosított számunkra: zöldfűszerek, alma, korpa, fokhagyma, hagyma, bab, banán, kesudió, sőt még csicsóka is.

Modern életmódunk, a helytelen táplálkozás, az antibiotikumok szedése és az alkohol azonban felboríthatja a bélben lévő mikroflóra egyensúlyát. Ezért néha probiotikumokat kell szednünk étrend-kiegészítők formájában, ezzel párhuzamosan prebiotikumokkal gazdagítva étrendünket.

Az élő baktériumok hiányának pótlására bifido- és laktobacilusok élő kultúráit tartalmazó készítményeket használnak.

Ezeket a készítményeket probiotikumoknak nevezzük. Szedésüket szigorúan az orvos által előírtak szerint kell végezni, mivel a gyógyszer rossz megválasztása vagy a séma megsértése nemkívánatos mellékhatásokhoz vezethet.

Ezenkívül a normális bélflóra fenntartása érdekében fontos az étrend ellenőrzése. Az étrendnek rostban gazdag ételeket (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék), erjesztett tejtermékeket (joghurt, kefir, ryazhenka) kell tartalmaznia.

Kapcsolódó írásaink