Életmód

Ablakot nyitottak egy férfi koponyáján, és figyelték az agyát, amíg gitározott

A módszer nem igényli, hogy a betegek hosszabb ideig mozdulatlanul feküdjenek egy gépben

El kellett távolítani a koponyája egy részét, azt pedig egy olyan implantátummal pótolták, amelyen áthatol az ultrahang, írta meg a Hazipatika.com.

Ablakot nyitottak egy férfi koponyáján, és figyelték az agyát, amíg gitározott
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/JTO/Science Photo Lib/Julien Tromeur

Az agy tevékenységének ultrahangvizsgálata számos előnnyel járhat a diagnosztika területén. Sikeres, főemlősökön végzett kísérleteket követően pedig már emberen is elvégezték – számolt be a Dél-Kaliforniai Egyetem úttörő eljárásáról a Live Science.

A kutatók olyan implantátumot ültettek a férfi koponyájába, amely lehetővé tette, hogy az ultrahanghullámok bejussanak az agyába. Ezt követően az ultrahangos képalkotás segítségével pontosan nyomon tudták követni a férfi agyában zajló idegi aktivitást, miközben különböző feladatokat végzett, például videójátékot játszott, vagy gitárt pengetett. Az adatok lehetővé tették, hogy képet alkossanak arról, mi történik a férfi agyában, hasonlóan ahhoz, ahogyan az ultrahangvizsgálat láthatóvá teszi a magzatot az anyaméhben.

„Csakúgy, mint a főemlősök esetében, a páciens ultrahangadatai jelezték a szándékokat – mozgasd ezt a joysticket, pengesd a gitárt –, miközben maguk a cselekvések megtörténtek” – mondta Charles Liu, a Dél-kaliforniai Egyetem idegsebésze.

A kutatócsoport az agy vérmennyiségének időbeli változásait figyelte, különösen a hátsó fali kéreg és a motoros kéreg nevű agyterületekre összpontosítva. Mindkét régió részt vesz ugyanis a mozgás koordinálásában. A vérmennyiség változásának felmérése az egyik módja annak, hogy közvetve nyomon kövessék az agysejtek aktivitását. Ez azért van így, mert amikor az idegsejtek aktívabbak, több oxigénre és tápanyagra van szükségük, amelyeket a vérerek szállítanak.

A funkcionális ultrahangos képalkotást – vagyis az agyban a vérmennyiség változását nyomon követő ultrahangot – a hagyományos agyi képalkotó eljárások, például a funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) ígéretes alternatívájának tartják. Az így kapott képek ugyanis nagyobb felbontásúak, és a módszer nem igényli, hogy a betegek hosszabb ideig mozdulatlanul feküdjenek egy gépben.

Kapcsolódó írásaink