Életmód

Mennyi alkoholt lehet inni naponta egészségkárosodás nélkül?

Itt is fontos a minőség

A jó minőségű alkohol hasznos lehet a véredényekre gyakorolt hatása miatt, amelyek a bevétel hatására kitágulnak, javítva a szervek vérellátását. De van olyan vélemény is, hogy az alkohol szinte bármilyen dózisban veszélyes méreg a szervezet számára. Valóban így van? – taszi fel a kérdést a Sportz.kz.

Mennyi alkoholt lehet inni naponta egészségkárosodás nélkül?
A mértékkel fogyasztott, jó minőségű alkohol jó hatást fejt ki a véredényekre (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

„A híres amerikai kardiológus, Eugene Braunwald úgy véli, hogy egészségkárosodás nélkül az ember naponta 12,5 ml tiszta alkoholt fogyaszthat – ez körülbelül egy mokkáskanálnyi vodka” – állította a szakember.

Boldyrev pontosította, hogy ilyen adag alkohol szigorúan azzal a feltétellel fogyasztható, ha az ember egészséges. Ha valaki hajlamos az alkoholizmusra, akkor bármilyen mennyiség tilos.

Ruslan Isaev addiktológus azt mondta, hogy az alkoholos italok jótékony hatása a polifenolok – erős növényi eredetű antioxidánsok – jelenlétének köszönhető. A polifenolok számos gyümölcs, a kávé és a tea alkotóelemei, míg az alkoholos italok közül elsősorban a vörösbor tartalmazza őket.

Isaev szerint ezek az antioxidánsok elősegítik a hasznos baktériumok szaporodását a belekben, amely pozitív hatással van az általános egészségre, az immunitásra.

„A vörösbor fogyasztásakor a polifenolok szinte változatlan formában jutnak a bélbe, ahol kölcsönhatásba lépnek a mikrobiommal, és segítik a mikroflóra jobb működését.”

Az addiktológus orvos azonban megjegyezte, hogy az etil-alkohol viszont romboló hatással lehet a szervek sejtjeire. Rendszeres fogyasztásával komolyan károsodhat a szervezet, amelyhez képest az alkohol pozitív hatása sokkal kevésbé lesz jelentős.

Kapcsolódó írásaink