Életmód

A táplálkozásbiológus elmondta, mely élelmiszerek lassítják az öregedést tudományos szempontból

Három olyan étel, amelyek lassítják az öregedést

Lisa Afinskaya táplálkozásbiológus a Telegram-csatornáján mesélt három olyan ételről, amelyek lassítják az öregedést – írta meg a Pravda.ru.

A táplálkozásbiológus elmondta, mely élelmiszerek lassítják az öregedést tudományos szempontból
Az eper fogyasztása is lassíthatja a sejtek öregedését
Fotó: AFP/Anadolu/Izettin Kasim

Az első az eper. Fisetint tartalmaz, egy flavonolt, amely megöli az öregedő sejteket.

„A fisetinnel kezelt egerek például tíz százalékkal tovább éltek, és életük végéig ritkábban kaptak az öregedéssel összefüggő betegségeket. A fisetin csökkentette az egerek károsodott sejtjeinek szintjét. Íme, egy kis extra motiváció, hogy gyakrabban fogyasszunk friss epret, a turmixokhoz pedig adjunk fagyasztott epret is” – írta Afinskaya.

A második a brokkolicsíra, ugyanis ez szulforafánt tartalmaz. A táplálkozási szakértő pontosította, hogy a brokkolicsíra több mint ötvenszer több szulforafánt tartalmaz, mint egyéb csírák.

A harmadik pedig a gránátalma. „Ellagitanninokat tartalmaz, amelyeket a bélmikrobáink urolithin A-vá alakítanak át. Felfedezték, hogy az urolitin A képes meghosszabbítani az állatok életét. Nemrég kezdték el tanulmányozni a hatását az emberekre is” – írta a szakember.

Kapcsolódó írásaink