Életmód

Adele is így fogyott le

Borral és csokoládéval a pluszkilók ellen

Néhány évvel ezelőtt, a brit énekesnő, Adele látványos fogyása után vált népszerűvé ez a diétás módszer. De vajon mindenkinél működik? És mennyire fenntartható? Íme, a válaszok.

Adele is így fogyott le
Néhány évvel ezelőtt, a brit énekesnő, Adele látványos fogyása után vált népszerűvé ez a diétás módszer
Fotó: AFP/Frederic J. Brown

Csupa finomságokat, többek között bor és csokoládé fogyasztását is engedélyezi a sirtfood diéta – állítja a Mindmegette.hu. Utánajártunk, mi a módszer alapja, milyen ételeket fogyaszthatunk, és hogy hosszú távon mire számíthatunk, ha ezzel az étrenddel szeretnénk leadni a fölösleges kilókat.

Mi is pontosan a sirtfood diéta?

A módszer lényege, hogy bizonyos élelmiszerekkel növeljük szervezetünk szirtuinszintjét. A humán szirtuinok egy hét tagból álló enzimfehérje-család, amelyet az 1970-es években azonosítottak először az élesztőben. Az azóta eltelt évtizedekben pedig intenzív kutatások során vizsgálták az egészségre gyakorolt hatásait és feladatát. Ezen belül különösen az anyagcsere-folyamatokban, illetve az öregedésben betöltött szerepét elemzik a szakértők. Az eredmények szerint sejtszinten a szirtuinok közvetítik a kalóriabevitel-csökkentés élettartam-növelő hatását többek között azzal, hogy javítják az inzulinérzékenységet a májban, a hasnyálmirigyben és az izmokban. Csökkentik az olyan degeneratív idegrendszeri betegségek tüneteit is, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Sejtszinten befolyásolják továbbá a stresszel szembeni ellenállást és az arra adott választ, illetve képesek növelni a sejtek élettartamát, ezáltal a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek megelőzésében, kezelésében is szerepet játszanak.

Mik azok a sirtfoodok?

A teória szerint számos olyan növényi eredetű élelmiszer létezik, amely alacsony kalóriabevitel mellett növelheti a szervezet szirtuinszintjét.

A top húsz sirtfood:

 1. Kelkáposzta
 2. Vörösbor
 3. Eper és egyéb bogyós gyümölcsök
 4. Hagymafélék
 5. Szója
 6. Petrezselyem
 7. Extraszűz olívaolaj
 8. Legalább 85 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé
 9. Matchatea
 10. Hajdina
 11. Kurkuma
 12. Dió és más olajos magvak
 13. Rukkola
 14. Csili
 15. Lestyán
 16. Datolya
 17. Cikória
 18. Kávé
 19. Áfonya
 20. Kapribogyó

Három hét, két fázis

Annak ellenére, hogy a szirtuinok élettani hatása messze túlmutat a súlykarbantartáson, a sirtfoodétrend elsődleges ígérete a gyors fogyás az izomtömeg megőrzése mellett, illetve a krónikus betegségek megelőzése. Maga az étrend tulajdonképpen egy háromhetes kúra, két fázisra bontva.

Központi eleme mindkét szakaszban egy zöld gyümölcslé fogyasztása. A dzsúsz 75 g kelkáposztából, 30 g rukkolából, 5 g petrezselyemből, 2 szál angol zellerből, egy 1 cm-es gyömbérdarabból és 1/2 db zöldalmából áll. Ennek levét kell kipréselni (a gyümölcshús és a rostok nem kerülnek bele), majd hozzáadni 1/2 db citrom levét, valamint 1/2 tk. matchateát.

Az első, egyhetes szakasz első három napján legfeljebb 1000 kcal fogyasztható naponta, ezenbelül három adag zöld ital és egy sirtfoodokban gazdag étkezés megengedett. A 4–7. napon az energiabevitel 1500 kcal-ra emelhető, amely két-két dzsúszból és étkezésből adódhat össze. A második, úgynevezett fenntartó szakasz két hétig tart. Itt konkrét kalóriabevitelre vonatkozó tanács nincs, ugyanakkor három, sirtfoodokban gazdag étkezés mellett egy adag zöld ital elfogyasztása javasolt. A háromhetes kúra a kitűzött célnak megfelelően akár többször ismételhető. A dzsúsz napi szintű és a sirtfoodok rendszeres fogyasztását ezután is ajánlják.

Előnyök és hátrányok

A módszer előnye, hogy a fogyasztható élelmiszerek könnyen beszerezhetőek, valamint igazoltan jó hatással vannak az egészségre. Például a magas kakaótartalmú étcsokoládé vagy a vörösbor, a folátokban gazdag, leveles zöldségek, illetve az olívaolajat is tartalmazó, mediterrán étrend szív- és érvédő hatása meggyőzően bizonyított.

Azonban egyelőre kevés vizsgálat igazolja a fenti élelmiszerek valós hatását a szirtuinok szintjére. Jobbára csak laboratóriumi és állatkísérletek eredményeire hagyatkozhatunk. A módszer kitalálói a The Sirtfood Diet című könyvükben ugyan hivatkoznak egy általuk elvégzett, 39 fő bevonásával történt, egyhetes kutatásra, amelyben a résztvevők átlagosan 3,2 kg-ot fogytak izomtömegük megőrzése, esetenként növelése mellett, ám ezt az eredményt semmilyen tudományos értékkel bíró folyóiratban nem publikálták, és hiányoznak a résztvevők utánkövetésére vonatkozó adatok is.

Egyáltalán nem meglepő, hogy napi 1000–1500 kcal bevitele és rendszeres fizikai aktivitás mellett fogyás tapasztalható, hiszen ez a kalóriamennyiség lényegesen alacsonyabb a felnőttek számára az egészséges étrend részeként, mérsékelt aktivitás mellett javasolt, 1800–2500 kcal-nál. Egy túlsúlyos egyén számára pedig annak csupán harmada. Ezért az ilyen mértékű, tartósan alacsony energiabevitel mellett orvosi és dietetikai kontroll szükséges az esetleges komplikációk, hiánybetegségek kivédéséhez.

Erősen kérdéses mindemellett a fenntarthatósága is, hiszen a gyorsan leadott kilókat az esetek nagy részében visszahízzuk. Ennek oka, hogy a szervezet glikogénraktárainak kiürülésével jelentős mennyiségű víz távozik a szervezetből. A kalóriabevitel csökkentésének első hetében emiatt csak a leadott súly harmada származik zsírvesztésből.

Összességében elmondható, hogy a sirtfood diéta nem eredményesebb a többi, hasonlóan alacsony kalóriatartalmú étrendnél, ugyanakkor egy egészséges felnőtt számára vélhetően nem jár jelentős egészségkockázattal, köszönhetően a kúra rövidségének. Ugyanakkor ha egészségesen és fenntartható módon szeretne fogyni, érdemes kiegyensúlyozott, vegyes étrendet kialakítania, a kalóriabevitelt pedig csupán a szükséges mértékben, napi 300–700 kcal-val csökkenteni. A megvalósításban bátran kérje dietetikus, táplálkozástudományi szakember segítségét.

Kapcsolódó írásaink