Életmód
Ez a hal a legveszélyesebb az egészségre
Alapvetően a hal nagyon egészségesnek számít, mivel könnyen emészthető fehérjét és omega–3 zsírsavakat tartalmaz

Az Eatthis.com-on megjelent tanulmány szerint nehézfémsók is előfordulhatnak a tonhalban. Az ilyen tonhalak húsának folyamatos fogyasztásával mérgezés léphet fel – tájékoztatott a Sports.kz.
A mérgezés tünetei a viszketés vagy bizsergés az ujjbegyekben, izomgyengeség. Előfordulhat koordinációs, beszéd- és halláskárosodás, látáscsökkenés is – mondja dr. Pola Andrea.
Különösen súlyosan érinti a mérgezés a májat, mivel károsodik az enzimek képessége a felhalmozódott anyagcseretermékek eltávolítására, oxidatív stressz alakul ki. Az akut mérgezésre elsőként az emésztőrendszer reagál (fájdalom, hányinger, hányás). Ahogy a nehézfémek felszívódnak a véráramban, a szív és az erek (vérnyomás-emelkedés, légszomj), a vesék és a máj reagál.
Az oxidatív stressz a sejtkomponensek oxidációjából eredő, sejtkárosító folyamatok összessége. Az oxidáció a reaktív oxigénfajok és a sejtmembrán többszörösen telítetlen zsírsavai közötti reakciók következménye. A keletkező szabad gyökök megtámadják a szomszédos molekulákat, és károsítják azokat.
Tudomásul kell venni, hogy a tengervíz higanyt, nehézfémsókat, az olajfoltokból származó ólmot és az emberi tevékenység egyéb termékeit tartalmazza. Mindezek felhalmozódnak a tenger gyümölcseiben. Ha ezeket fogyasztja, hányingert, gyomorfájást és fejfájást tapasztalhat. Az ökológia olyan, hogy a halak fokozott mennyiségű ólmot tartalmaznak, és ez problémát okoz a májnak és a szervezet egészének – állapította meg a tanulmány.
Amerikai kutatók szerint a nehézfémek sói hosszú életű és a tápláléklánc csúcsán lévő ragadozó halfajokban halmozódnak fel: marlin, tonhal, cápa, kardhal, királymakréla, csuka, süllő, sügér, harcsa, makréla.
A listán szerepel még az atlanti nyelvhal és a malacantha családba tartozó halak is.