Életmód

Ez a hal a legveszélyesebb az egészségre

Alapvetően a hal nagyon egészségesnek számít, mivel könnyen emészthető fehérjét és omega–3 zsírsavakat tartalmaz

A hal nagyon egészségesnek számít, mivel könnyen emészthető fehérjét és omega–3 zsírsavakat tartalmaz. Egyes halfajták azonban felhalmozhatják a nehézfémeket, és ez komoly probléma a májnak – számol be a Sports.kz.

Ez a hal a legveszélyesebb az egészségre
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Alain Caste

Az Eatthis.com-on megjelent tanulmány szerint nehézfémsók is előfordulhatnak a tonhalban. Az ilyen tonhalak húsának folyamatos fogyasztásával mérgezés léphet fel – tájékoztatott a Sports.kz.

A mérgezés tünetei a viszketés vagy bizsergés az ujjbegyekben, izomgyengeség. Előfordulhat koordinációs, beszéd- és halláskárosodás, látáscsökkenés is – mondja dr. Pola Andrea.

Különösen súlyosan érinti a mérgezés a májat, mivel károsodik az enzimek képessége a felhalmozódott anyagcseretermékek eltávolítására, oxidatív stressz alakul ki. Az akut mérgezésre elsőként az emésztőrendszer reagál (fájdalom, hányinger, hányás). Ahogy a nehézfémek felszívódnak a véráramban, a szív és az erek (vérnyomás-emelkedés, légszomj), a vesék és a máj reagál.

Az oxidatív stressz a sejtkomponensek oxidációjából eredő, sejtkárosító folyamatok összessége. Az oxidáció a reaktív oxigénfajok és a sejtmembrán többszörösen telítetlen zsírsavai közötti reakciók következménye. A keletkező szabad gyökök megtámadják a szomszédos molekulákat, és károsítják azokat.

Tudomásul kell venni, hogy a tengervíz higanyt, nehézfémsókat, az olajfoltokból származó ólmot és az emberi tevékenység egyéb termékeit tartalmazza. Mindezek felhalmozódnak a tenger gyümölcseiben. Ha ezeket fogyasztja, hányingert, gyomorfájást és fejfájást tapasztalhat. Az ökológia olyan, hogy a halak fokozott mennyiségű ólmot tartalmaznak, és ez problémát okoz a májnak és a szervezet egészének – állapította meg a tanulmány.

Amerikai kutatók szerint a nehézfémek sói hosszú életű és a tápláléklánc csúcsán lévő ragadozó halfajokban halmozódnak fel: marlin, tonhal, cápa, kardhal, királymakréla, csuka, süllő, sügér, harcsa, makréla.

A listán szerepel még az atlanti nyelvhal és a malacantha családba tartozó halak is.

Kapcsolódó írásaink