Életmód
Új diétás trend alakult
Valóban jót tesz a cukorbetegeknek?

A kérdés azonban továbbra is az, hogy mennyire hatékony ez a fajta böjt, és valóban segíthet-e csökkenteni egyes betegségek bizonyos tüneteit? A Medical News Journal című orvosi szaklapban megjelent jelentés kifejti az időszakos böjt és a cukorbetegség kapcsolatát, valamint azt, hogy biztonságos-e ez a betegek számára. Bár úgy tűnik, hogy ez a fajta diéta jó hatással van a fogyásra, és a gyulladásos betegségekkel kapcsolatos korábbi tanulmányok szerint a diéta nem biztos, hogy hasonlóan pozitív hatással van a cukorbetegség tüneteire - olvasható a thehealthsite.com oldalán.
Mi az időszakos böjt?
Ez egy olyan típusú táplálkozási minta, amelyet sokan választanak, különösen azért, hogy fogyjanak vagy zsírt veszítsenek a testükből. Ez önkéntes böjtölési, majd étkezési időszakokat foglal magában. Nincs egyetlen módszer az ilyen típusú böjt követésére. A különböző időkereteket és evési hézagokat tartalmaz a nap folyamán. A Medical News Today kutatása szerint az időszakos böjt vagy IF nemcsak a testsúlyra van hatással, hanem az olyan hormonokra is, mint az inzulin, a cirkadián ritmus és a növekedési hormon.
Az időszakos böjtölés révén különböző módszerek próbálhatóak ki például: időben korlátozott böjtöt, váltakozó napi böjtöt és időszakos böjtöt.
Biztonságos-e az időszakos böjt a cukorbetegek számára?
A kutatások azt mutatják, hogy az időszakos böjt előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek, azonban még nem gyűlt össze elegendő bizonyíték ezzel kapcsolatban. A pozitív bizonyítékok helyett történetesen több létező kutatás és adat van arról, hogy az időszakos böjt károsíthatja a cukorbetegeket. Mielőtt tehát kipróbálná, mindenképpen konzultáljon orvosával szakmai útmutatásért.
Igaz, hogy amikor valaki böjtöl, a vércukorszintje csökken. De ilyenkor a hasnyálmirigy ismét több glükagont termel, hogy egyensúlyba hozza a vércukorszintet. A glükagon egy olyan hormon, amelynek fő funkciója, hogy megakadályozza a vércukorszint túlzottan alacsony szintre való leesését.
Hogyan látja el ezt a funkciót a glükagon? A májnak azt mondja, hogy bontsa le a szervezetben tárolt glükózt vagy glikogént, és szabadítsa fel a glükózt. Ezt aztán a máj a véráramba juttatja. Tehát, amikor Ön böjtöl, a máj leállítja a glükóz tárolását, és helyette a véráramba engedi azt. Tehát ilyenkor több glükóz van a véráramban, még akkor is, ha nem fogyasztasz szénhidrátot vagy más ételt. A cukorbetegek esetében ez azért problémás, mert az inzulinszintjük nem elegendő ahhoz, hogy a véráramból származó vércukorszintet egyensúlyba hozza. Ez végül vércukorszint-emelkedéshez vezet az inzulinérzékeny vagy alacsony inzulintermelésű embereknél.