Életmód

Szakemberek megnevezték a vércukorszint-csökkentő szuperélelmiszert

Segít a szervezet hidratálásában

A brokkoli rostokat és egy szulforafán nevű tápanyagot tartalmaz, amely segíthet a vércukorszint stabilan tartásában – számol be a Sports.kz.

Szakemberek megnevezték a vércukorszint-csökkentő szuperélelmiszert
Képünk illusztráció
Fotó: TT News Agency via AFP/Janerik Henriksson

A brokkoli már régóta ismert az egészségre gyakorolt előnyeiről, a rákellenes tulajdonságaitól kezdve a szív és az agy egészségét támogató tápanyagokig. A keresztesvirágú zöldségek olyan fontos tápanyagokban is gazdagok, mint az A-, C-, K-vitamin, folsav, rost és kálium, amelyekre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez – olvasható a Sports.kz oldalán.

A brokkoli előnyei a vércukorszint szabályozásában

Rostot tartalmaz

Keményítőmentes zöldségként a brokkoli a kiegyensúlyozott étkezésekbe és uzsonnákba való beillesztés egyik fő esélyese. Az USDA szerint a brokkoli kevesebb mint hat gramm szénhidrátot tartalmaz egy csésze nyers adagban, és körülbelül két gramm rostot. Az alacsony szénhidráttartalom és az emésztést lassító rostok kombinációja azt jelenti, hogy a brokkoli fogyasztása nagyon minimális hatással van a vércukorszintre.

Ezenkívül a brokkoli és más rostban gazdag ételek fogyasztása elősegíti a jóllakottságot és az étkezések rendszerességét. Az Amerikai Diabétesz Szövetség azt ajánlja, hogy a prediabéteszben és cukorbetegségben szenvedők kövessék a „diabetikus tányér” módszert, a tányér felét nem keményítőtartalmú zöldségekkel töltsék meg. A brokkoli is ezek közé tartozik.

Szulforafánt tartalmaz

Új kutatások szerint a brokkoli segíthet a vércukorszint csökkentésében, ha hosszú időn keresztül rendszeresen fogyasztják. A szulforafán, a keresztesvirágú zöldségekben található kéntartalmú vegyület, amely jellegzetes kesernyés ízüket adja, szerepet játszhat a magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia elleni küzdelemben, valamint a vért károsító oxidatív stressz csökkentésében.

Segít a szervezet hidratálásában

A brokkoli fogyasztása egy másik módja annak, hogy a magas vércukorszintű emberek hidratáltak maradjanak, mondja dr. Angelina Bañuelos-Gonzalez, a Nudj Health tanúsított diabéteszgondozó és -oktató szakembere.

A dehidratáció koncentrálja a vércukorszintet, ami magasabb vércukorszinthez vezet a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint. Amikor a vércukorszint megemelkedik, a kiszáradás veszélye is fennáll, jegyzi meg.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint a brokkoli 90 százalékban víz, így segíthet fenntartani a vízháztartást.

Sokoldalú

A brokkoli azért nagyszerű, mert sokféleképpen elkészíthető.

Kapcsolódó írásaink